Najnovije vesti

DEMONSTRACIJE PROTIV  DIVLJANJA U BLAJBURGU: Partizansko udruženje koje ima podršku iz Evrope tvrdi da MASOVNOG UBISTVA USTAŠA NIJE BILO!
Foto: EPA

jasna poruka

DEMONSTRACIJE PROTIV DIVLJANJA U BLAJBURGU: Partizansko udruženje koje ima podršku iz Evrope tvrdi da MASOVNOG UBISTVA USTAŠA NIJE BILO!

Austrija

Inicijativa "sećanje i delovanje" organizuje u sutra u Blajburgu demonstracije u znak protesta protiv komemoracije pripadnicima hrvatskih ustaša ubijenim kod tog austrijskog grada na kraju Drugog svetskog rata.

"Želimo da ustaške i nacističke manifestacije budu zabranjene u Austriji", poručio je Andrej Mohar iz Udruženja koruških partizana.

 

On je rekao da su organizatori demonstracija namerno izbegli da svoj protest održe 18. maja kada se održava skup u organizaciji Hrvatske i hrvatske Rimokatoličke crkve.

 

Inicijativa ističe da okupljanje ustaša u Blajburgu nema nikakve veze sa sećanjem na žrtve.

 

"Radi se pre svega o agresivnoj agitaciji nacionalističkih, desničarskih i ekstremno desničarskih grupacija iz Hrvatske na austrijskoj teritoriji", rekao je Mohar.

 

On je istakao da istorijski nije tačno da je na polju u Lojbahu kod Blajburga izvršen masakr. "Masovnog ubistva ustaša, kao što se tvrdi, nije nikada bilo", podvlači Mohar.

Za skup u subotu dobijena je podrška Evropske federacije pokreta otpora, a učestvovaće i antifašistička udruženja iz regiona Alpe Adria, uključujući i Hrvatsku.

 

Mohar naglašava da je cilj da se ukaže na problem, ali ne i da se isprovocira sukob s posetiocima ustaške manifestacije.

 

Oštro je kritikovao ministra unutrašnjih poslova Austrije Herberta Kikla, što ne želi da zabrani okupljanje ustaša.

 

"Austrijska vlada time deluje suprotno antifašističkim odredbama Državnog sporazuma" iz 1955, podvukao je Mohar.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...