PORUKA SASTANKA DODIK - ŠTRAHE: Austrija podržava vojnu neutralnost BiH
Foto: Screenshot

jasno

PORUKA SASTANKA DODIK - ŠTRAHE: Austrija podržava vojnu neutralnost BiH

Austrija -

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beču da austrijske vlasti imaju puno razumevanje za stav da BiH treba da ostane vojno neutralna.

"Austrija je članica Evropske unije, ali nije članica NATO-a i meni je bilo značajno da objasnim razloge zbog kojih BiH treba da ostane vojno neutralna. Svako svrstavanje može samo da nam šteti", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa vicekancelarom Austrije Hajnc-Kristijanom Štraheom.

Dodik je istakao da će Austrija podržati put BiH ka EU i da između dve zemlje nema otvorenih pitanja.

Prema njegovim riječima, ekonomska saradnja sa Austrijom je veoma široka, a razgovarano je da na nivou ministarstava bude uspostavljena dodatna saradnja da bi bili realizovani projekti u oblasti infrastrukture i energetike.

Dodik je rekao da je obavijestio Štrahea da se u BiH vraćaju ljudi koji su bili u redovima terorističke organizacije "Islamska država" i da je to realan problem kojim treba da se pozabave, te da se u BiH formira nova trasa za dolazak migranata za čije prihvatanje BiH nema logistiku.

Štrahe je rekao da je na sastanku razmatrano pitanje vojne neutralnosti koju austrijske vlasti podržavaju. "Razmatrali smo i pitanje vojne neutralnosti koju potpuno podržavamo. Mi Austrijanci imamo potpuno razumijevanje za to i to je veoma značajno za sprečavanje konflikata u budućnosti", rekao je Štrahe.

On je istakao da ga sa Dodikom povezuje dugogodišnje prijateljstvo, ali je važno da su razmijenili mišljenja u vezi sa privrednom saradnjom i drugim važnim pitanjima kao što su migracije.

"Razmatrali smo saradnju na području infrastrukture, ali i druga pitanja kao što je bezbjednosna situacija i moguća saradnja naročito u pogledu obezbjeđenja spoljnih granica",- rekao je Štrahe.

On je naglasio da Austrija podržava put BiH ka EU, kao i priključenje celog prostora jugoistočne Evrope. Dodik je pozvao Štrahea da posjeti Sarajevo i Banjaluku, što je on prihvatio, ali termin posjete još nije preciziran.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track