Najnovije vesti

KRIZA SVE VIŠE DRMA AUSTRIJU: Kurc smenio Kikla, ovaj traži njegovu ostavku, a FPO povlači sve ministre iz vlade!
Foto: EPA

kriza drma austriju

KRIZA SVE VIŠE DRMA AUSTRIJU: Kurc smenio Kikla, ovaj traži njegovu ostavku, a FPO povlači sve ministre iz vlade!

Austrija

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl uzvratio je, nakon najave kancelara Sebastijana Kurca da će predložiti njegovo razrešenje, da će podneti zahtev za da se šefu austrijske vlade izglasa nepoverenje u parlamentu.

"Razum vam kaže da je relativno teško od nekog zahtevati poverenje ako je on upravo rekao da u vas nema poverenje", kazao je Kikl agenciji APA.

On je rekao i da nema razumevanje za argumente Kurca za njegovo razrešenje.

Naime, Kurc je kazao da Kikl ne može da bude na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova koje treba da sprovede istragu u vezi mogućeg ilegalnog finansiranja Slobodarske partije (FPO) čiji je član, a čiji je generalni sekretar bio.

Kikl, međutim, tvrdi da kao generalni sekretar nije imao nikakve veze sa finansijama stranke, a ne prihvata ni argumentaciju da bi i drugi "slobodarci", ako bi se našli na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, mogli da ugroze istragu.

Nakon najave kancelara Sebastijana Kurca da će predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti smenu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, Slobodarska partija (FPO), kojoj pripada ministar, najavila je povlačenje svih svojih članova u vladi.

Kao što je ranije najavljivano da će, ako Kurc bude smenio Kikla svi ministri iz FPO podneti ostavku, to je večeras potvrđeno iz stranke. Naime, na sednici Predsedništva stranke u nedelju posle podne doneta je takva odluka.

Kancelar Kurc je već najavio da će članove vlade iz FPO zameniti ekspertima ili visokim državnim službenicima, koji će predvoditi te resore do prevremenih izbora.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...