Najnovije vesti

KURC NA METI ŠTRAHEA: Bivši lider Slobodnjaka traži izglasavanje nepoverenja novoj austrijskoj vladi
Foto: EPA/Christian Bruna

osveta

KURC NA METI ŠTRAHEA: Bivši lider Slobodnjaka traži izglasavanje nepoverenja novoj austrijskoj vladi

Austrija

Bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe izjasnio se za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Doskorašnji vicekancelar je za današnji bečki "Kurir" rekao da je razumljivo i logično nepoverenje FPO prema doskorašnjem koalicionom partneru u vladi Narodnoj stranci OVP i Kurcu.

 

To proizilazi, kako je objasnio, iz odluke Kurca o raskidu koalicije sa FPO i otpuštanja doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.

 

"U potpunosti sam saglasan s novim šefom FPO Norbertom Hoferom i Kiklom", naglasio je Štrahe, koji je i dalje ličnost koju slobodarci najviše slušaju.

 

On je podsetio da njegovim potpunim povlačenjem, nakon afere na Ibici u koju je bio umešan, više ništa nije sprečavalo nastavak rada vlade.

"Kasnije raskidanje koalicije od strane Kurca i dodatno otpuštanja Kikla izazvalo je nepoverenje u OVP i Kurca", objasnio je Štrahe.

 

U ponedeljak, na vanrednoj sednici parlamenta, najavljeno je da će lista "Ject" podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Sebstijana Kurca, čime bi i šef vlade bio srušen.

 

FPO, iako su postojale najave da će glasati protiv doskorašnjeg partnera u vladi, najavljuje da će konačnu odluku tek doneti.

 

I Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) najavljivala je u više navrata da će glasati za nepoverenje vladi.

 

Kurc raznim ustupcima pokušava da spase svoju prelaznu vladu, a i predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je političare da se ne ponašaju kao da su u predizbornoj kampanji.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...