Najnovije vesti

PALA VLADA U AUSTRIJI: Sebastijan Kurc izgubio poverenje parlamenta! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

afera mu došla mandata

PALA VLADA U AUSTRIJI: Sebastijan Kurc izgubio poverenje parlamenta! (FOTO, VIDEO)

Austrija

Vlada austrijskog kancelara Sebastijana Kurca izgubila je poverenje parlamenta nakon optužbi za korupciju u koje je bio umešan njegov bivši zamenik, lider FPO Hanc-Kristijan Štrahe.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Naime, parlament je danas izglasao nepoverenje, što je svojevrstan presedan, jer se sličan slučaj poslednji put desio davne 1945. godine.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Austrijska vladajuća koalicija između Kurcove konzervativne Narodne partije (OVP) i desničarske Stranke slobode (FPO) uzdrmana je 17. maja. nakon što je Štrahe "navodnoj" nećaci ruskog tajkuna obećao ustupke u zamenu da finansira kampanju.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Štrahe je podneo ostavku nakon skandala kako ne bi "oštetio" koaliciju. On je oštro kritikovao video kao "ciljano političko ubistvo", rekavši da su objavljeni delovi izvađeni iz konteksta. Kurc se brzo distancirao od mlađeg koalicionog partnera i pozvao na vanredne izbore kao jedini način da se "povrati poverenje u javne institucije".

On je, takođe, predložio smenu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, koji je, kako je Kurc rekao, nesposoban da vodi istragu lidera njegove stranke. Nakon Kiklovog odlaska usledila je ostavka svih ministara koji su iz FPO.


 

(Kurir.rs/RT/Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...