Najnovije vesti

ONA JE NOVA KANCELARKA AUSTRIJE, 1. ŽENA U ISTORIJI NA OVOJ FUNKCIJI: Brigite Birlajn će biti na čelu prelazne vlade!
Foto: EPA / Christian Bruna

nakon pada vlade

ONA JE NOVA KANCELARKA AUSTRIJE, 1. ŽENA U ISTORIJI NA OVOJ FUNKCIJI: Brigite Birlajn će biti na čelu prelazne vlade!

Austrija

Austrijski predsednik rekao je danas da će imenovati predsedncu najvišeg austrijskog suda da vodi prelaznu vladu do novih prevremenih izbora u septembru, sazvanih posle video skandala koji je srušio prethodnu vladu.

Predsednik Aleksandar Van der Belen odlučio je da imenuje Brigite Birlajn, presednicu Ustavnog suda za prelaznu kancelarku pošto je vladi kancelara Sebastijana Kurca izglasano nepoverenje u parlamentu u ponedeljak.

foto: EPA / Christian Bruna

"Ona je aktuelna predsednica Austijskog ustavnog suda i nju ću imenovati za kancelara Republike Austrije", naveo je predsednik Van der Belen u saopštenju.

 

Vladajuća koalicija između Narodne partije Sebastijana Kurca i ekstremnodesničarske Slobodarske partije (FPO) raspala se posle objave video snimka u kojem se vidi vođa FPO-a Hajnc-Kristijan Štrahe kako naizgled nudi unosne ugovore navodnom ruskom investitoru, takozvana afera Ibica.

foto: EPA / Christian Bruna

Birlajn je predsednica Austrijskog ustavnog suda od februara 2018 godine. Ona će predsedniku države predložiti sastav prelaznog kabineta i biće prva kancelarka u istoriji Austrije.

 

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Christian Bruna

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...