DVA BOSANCA STOJE IZA SNIMKA KOJI JE SRUŠIO ŠTRAHEA: Živeli u Salcburgu i godinama sarađivali sa jednim austrijskim stručnjakom za bezbednost (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

pokrenuta istraga

DVA BOSANCA STOJE IZA SNIMKA KOJI JE SRUŠIO ŠTRAHEA: Živeli u Salcburgu i godinama sarađivali sa jednim austrijskim stručnjakom za bezbednost (VIDEO)

Austrija -

Dva državljana BiH, nastanjena u Austriji, učestvovala su u tajnom snimanju videa koji je doveo do skandala oko bivšeg čelnika Slobodarske partije (FPO) i bivšeg vicekancelara Austrije Hajnc-Kristijana Štrahea, koji je dao ostavke na obe ove funkcije.

Prema pisanju austrijskih medija, u toku je istraga protiv više ljudi zbog nezakonitog snimanja i prisluškivanja, ali i krivotvorenja posebno zaštićenih dokumenata.

Podsetimo, na snimku se vidi kako Štrahe i još jedan član njegove desničarske populističke FPO, Johan Gudenus, razgovoraju sa ženom, navodnom rođakom ruskog oligarha, o tome kako može da podrži njihovu kampanju tokom izbora 2017. godine u Austriji, u zamenu za buduće privilegije u dobijanju vladinih ugovora u građevinarstva.

Magazin Profil ističe da austrijska policija istražuje Juliana H. austrijskog konsultanta za bezbednost, koji je trebalo da bude instrument u planiranju i sprovođenju operacije" Ibica". On je, između ostalog, bio pratilac navodne rođake ruskog oligarha.

Takođe, istražuje se i Edis S, Austrijanac s bosanskim korenima nastanjen u Salcburgu, a koji je godinama bio pratilac Juliana H. Za njega se kaže da je bio uključen u akciju kao i treći osumnjičeni Slaven K., bosanski državljanin, koji je takođe nastanjen u Salcburgu.

Kurir.rs/Klix.ba/Profil Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track