Najnovije vesti

KURC NIKAD JAČI: Oborili ga sa mesta kancelara, ali bi za njega glasalo 38 odsto Austrijanaca
Foto: AP / Martti Kainulainen / Lehtikuva

istraživanja

KURC NIKAD JAČI: Oborili ga sa mesta kancelara, ali bi za njega glasalo 38 odsto Austrijanaca

Austrija

Iako je Sebastijan Kurc doživeo krah koalicijom sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO), usled čega mu je izglasano nepoverenje, te je "svrgnut" sa mesta kancelara, njegova Narodna partija (OVP) sve je snažnija.

Istraživanja javnog mnjenja posle izglasavanja nepoverenje prelaznoj vladi kancelara Kurca pokazuju da bi u ovom trenutku za njegovu OVP glasalo čak 38 odsto glasača, što je za oko tri odsto više nego što je dobila i na prošlim izborima za Evropski parlament.

 

Na drugom mestu se nalazi Socijaldemokratska partija (SPO), koja je izdejstvovala nepoverneje Kurcovoj vladi, i koja trenutno može računati na između 23 i 21 odsto, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja objavljena u bečkim dnevnicima "Esterajh" i "Kronen cajtung".

To je za dva, odnosno četiri odsto manje nego na izborima za Evropski parlament. FPO, čiji lider Hajnc Kristijan Sstrahe je morao podneti ostavku na sve političke funkcije usled afere video snimaka na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, pala je na 19, odnosno 17 odsto, što je za četiri, odnosno šest odsto pada.

 

Istovremeno je Neos ojačao i trenutno bi deset odsto građana glasalo za ovu partiju, što je za dva odsto bolji rezultat nego na prošlim izborima za Evropski parlament.

 

Zeleni bi, prema aktuelnom istraživanju ponovo ušli u skupštinske klupe sa 8 do 10 odsto podrške. Iz parlamenta ispala bi lista "Ject", za koju bi glasalo svega 1 odsto građana.

Ovo istraživanje pokazuje da SPO, i pored svojih taktičko-političkih razmišljanja iz kojih su "srušili" vladu kancelara Kurca, ne može iz aktuelne situacije da profitira. Na drugoj strani OVP sve je snažnija i sve više "beži" socijaldemokratama, te bi ulaskom u koaliciju sa Neosom i Zelenima mogli formirati buduću "komotnu" većinu.

 

Jedan od ciljeva Kurca je da njegova OVP na idućim izborima, koji će se održati u septembru, osvoji 40 odsto glasova i uz jačanje sa Neos-om, formira vladu sa tom strankom koja ima bliski partijski program. Istraživanja pokazuju i da rušenje vlade, za šta su odgovorni SPO, FPO i lista "Ject", čak 65 odsto građana smatra negativnim, dok svega 35 odsto podržava izglasavanje nepoverenja.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...