Najnovije vesti

AUSTRIJSKI POLITIČARI NA MUKAMA: Čeka ih najbrutalnija izborna kampanja ikada! Neće se štedeti teške reči!
Foto: EPA / Michael Gruber, EPA / Florian Wieser, EPA/CHRISTIAN BRUNA

počela trka

AUSTRIJSKI POLITIČARI NA MUKAMA: Čeka ih najbrutalnija izborna kampanja ikada! Neće se štedeti teške reči!

Austrija

Austriji predstoji najbrutalnija kampanja ikad pred parlamentarne izbore 29. septembra, procenjuje se u Beču.

Kampanja za izbore, do kojih je ostalo još 100 dana, uveliko je počela.

Iako je Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca očigledan favorit biće zanimljivo do kraja, jer glasači moraju pre svega da odgovore na pitanje koje koalicije će biti moguće nakon izbora.

foto: EPA / Stephanie Lecocq

Kurc je već započeo predizbornu kampanju, obilazi razna mesta širom Austrije, od kafana do domova za stare. Najavio je da će težište kampanje biti da se pridobije podrška za program koji namerava dalje da sprovodi, kao što je dalje smanjenje poreza, borba protiv ilegalne migracije i političkog islama, ali i zaštita životne sredine.

Prema najnovijim istraživanjima, 38 odsto Austrijanaca glasalo bi u ovom trenutku za OVP, što je za skoro 15 odsto više nego što bi dobio najveći rival Socijaldemokratska partija (SPO).

Inače, Kurcu je cilj da osvoji što više glasova, ako je moguće i 40 odsto, kako bi onda mogao da formira vladu sa daleko manjom strankom Neosom, koja je bliska po programu, a koja bi, kako trenutno stoje stvari, mogla da dobije do 10 odsto glasova.

foto: EPA / Michael Gruber

Što se SPO tiče, stranka je u krizi a šefica Pamela Rendi-Vagner ne uživa poverenje svih svojih stranačkih kolega. Nakon što je SPO izdejstvovala glasanje o nepoverenju vladi Sebastijana Kurca popularnost stranke, umesto da raste, opada što je izazvalo gnev među mnogim visokim funkcionerima iz više pokrajina.

Međutim, Rendi Vagner ostala je na mestu lidera stranke, ali je izložena stalnim kritikama, pa tako i kritikama doskorašnjeg šefa SPO Kristijana Kerna koji je poručio da socijaldemokrate sa Rendi-Vagnerovom ne mogu pobediti ni na jednim izborima.

Slobodarska partija Austrije (FPO) i dalje mora da prevaziđe problem skandala Ibica afere, odnosno video snimaka od pre dve godine u kojima je doskorašnji lider Hajnc-Kristijan Štrahe navodnoj rođaci ruskog miliajrdera obećao državne poslove za finansijsku podršku stranci, nakon čega je morao da podnese ostavku na sve političke funkcije.

foto: Profimedia

Novi čelni duo FPO Norbert Hofer i Herbert Kikl primenjuju strategiju dobrog i lošeg policajca, čime nameravaju da zadrže što više svojih glasača.

Kao i ranijih godina FPO će i ovaj put najveću pažnju u kampanji posvetiti temi probelma stranaca, ali i napadu na Kurca. To obećava veoma oštru i prljavju kampanju, a cilj je nova koalicija sa OVP.

FPO je umnogome izgubila poverenje građana, pa je pala na treće mesto, i moraće da se bori za što manji odliv vernih birača.

Za četvrto mesto na budućoj političkoj sceni Austrije boriće se Neos i Zeleni.

Dok je Neos i u prošlom skraćemom mandatu bio u parlamentu, Zeleni su na prethodnim izborima ispali iz poslaničkih klupa.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Michael Gruber, EPA / Florian Wieser, EPA / Christian Bruna

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...