Najnovije vesti

KURC PRVI PUT OTVORENO PROGOVORIO POSLE AFERE IBICA: Štrahe, ne vraćaj se u politiku! Onaj video nas je POTPUNO UNIŠTIO! Ali evo šta me je najviše pogodilo!
Foto: AP

ISKRENO

KURC PRVI PUT OTVORENO PROGOVORIO POSLE AFERE IBICA: Štrahe, ne vraćaj se u politiku! Onaj video nas je POTPUNO UNIŠTIO! Ali evo šta me je najviše pogodilo!

Austrija

BEČ - Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc rekao je danas da svom nekadašnjem koalicionom kolegi Hajnc-Kristijanu Štraheu, posle Afere Ibica, ne bi savetovao povratak u politiku.

 

Kurc je za radio Oe3 dodao da je, međutim, to odluka koju mora sam Štrahe da donese.

Podsećamo Štrahe je bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije, a tako i mesto vicekancelara u Kurcovoj vladi, kad su objavljeni video-snimci od pre dve godine na kojima obećava navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

 

Kurc kaže da je imao "emocionalni razgovor" sa Štraheom.

 

"Cela situacije je bila veoma teška", dodao je on i priznao da od tada često sebi postavlja pitanje da li morao sve da zna o svom koalicionom partneru, ali da je nemoguće znati ama bas sve.

foto: EPA

"Video nas je u ptopunosti uništio. Bio je šok za nas i osećali smo se potpuno nerealno", objasnio je dalje dodajući da je bio veoma razočaran jer je time uništen rad cele vlade. Kaže da ga čini žalosnim što trenutno kruze razne teorije zavere.

 

"Pojedini idu čak tako daleko da falsifikuju mejlove", rekao je on u vezi s mejlovima kojima je pokušano da mu se podmetne da je znao dugo pre objavljivanja o snimcima sa Ibice. Upitan za mogućnost nove koalicije sa Slobodarskom partijom (FPO), čiji je lider bio Štrahe, Kurc je odgovorio da ima osećaj da delovi te stranke nisu naučili ispravne lekcije iz cele afere.

"Videćemo koji će deo da se nametne u FPO", poručio je on.

 

Što se tiče izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi, posle kraha koalicije sa FPO, Kurc je kazao da ga nije iznenadio zahtev Socijaldemokratske partije (SPO).

foto: AP

"Međutim, iznenadilo me što su izglasali nepoverenje celoj vladi. U prelaznoj vladi bilo je nestranačkih eksperata koji su želeli služiti svojoj zemlji", objasnio je on dodajući da je motiv za izglasavanje nepoverenja vladi bila "osveta".

 

To što je ušao u istorijske anale kao prvi kancelar koji je skinut sa vlasti izglasavanjem nepoverenja mu ne smeta.

 

"Istorijske knjige istorije još nisu napisane", dodao je on.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...