Najnovije vesti

PRVI ČOVEK AUSTRIJE ZA BORBU PROTIV KRIJUMČARENJA LJUDI: Migranti beže s Balkana! Sve je više kriminala i niko ih neće!
Foto: EPA

VELIKA PROMENA

PRVI ČOVEK AUSTRIJE ZA BORBU PROTIV KRIJUMČARENJA LJUDI: Migranti beže s Balkana! Sve je više kriminala i niko ih neće!

Austrija

BEČ - Na hiljade migranata pokušava trenutno da pobegne sa Balkana, gde je situacija teška kako zbog prepunih izbegličkih logora, tako i zbog kriminala među ilegalcima, upozorava šef Odeljenja za borbu protiv krijumčara ljudi u austrijskoj Kriminalističkoj službi Gerald Tacgern.

Tacgern je ispričao Kronen cajtungu da krijumčari sve više migrante prevoze kamionima, pa lako može da se ponovi drama kao leta 2015. kada je u jednom kamionu pronađeno 71 mrtav migrant.

U protekle dve nedelje dogodila su se tri ubistva migranata, a žrtve su bili Avganistanci koji su se bavili krijumčarenjem ljudi, pa su se posvađali oko plena. Tacgern kaže da se migranti bave kriminalnim poslova, što stvara dodatne probleme u prepunim izbegličkim logorima. 

foto: Printscreen YouTube/EriDiasporaTV

Gerald Tacgern

On kaže da se promenilo i raspoloženje srpskog i bosanskog stanovništva prema migrantima, i da ne postoji više spremnost na pomoć, pošto je sve češće prisutno nasilje od strane migranata prema domaćem stanovništvu. Takva situacija, dodaje, može dovesti do toga da će migranti krenuti u većem broju dalje, a to pogoduje pre svega krijumčarima, pa se drama kao 2015.može ponoviti u svakom trenutku.

"U Bosni i Srbiji trenutno čeka po oko 6.000 izbeglica. Oni su u strahu i gube strpljenje, te žele što pre da napuste region u pravcu EU", naglasio je Tacgern.

On je ukazao da, zbog toga, krijumčari imaju lak posao i da migrante ponovo "trpaju" u velikom broju u kamione i kombije.

Upozorava i da veliki broj izbeglica trenutno napušta Tursku u pravcu Grčke i Balkana, što dalje zaoštrava situaciju.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...