Najnovije vesti

KURC KRITIKOVAO IRAN: Zabrinut sam što žele da obogate više uranijuma, to je protivno Bečkom sporazumu
Foto: EPA / Christian Bruna

problemi sa iranom

KURC KRITIKOVAO IRAN: Zabrinut sam što žele da obogate više uranijuma, to je protivno Bečkom sporazumu

Austrija

Bivši kancelar Austrije Sebastijan Kurc izrazio je danas, tokom kratke posete Izraelu, zabrinutost zbog namere Irana da prekrši nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015. godine.

"Vrlo sam zabrinut zbog saopštenja Irana da želi da obogati više uranijuma. To je protivno Bečkom sporazumu", rekao je Kurc novinarima u Jerusalimu nakon sastanka sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, misleći na sporazum između Teherana i šest svetskih sila o kojem se pregovaralo u glavnom gradu Austrije i koji je tamo potpisan.

Predsednik SAD Donald Tramp se prošle godine povukao iz tog sporazuma, podsećaju izraelski mediji.

Kurc je ocenio da se najnoviji koraci Irana "ne smeju prihvatiti".

"To nije samo pitanje za Izrael, već i bezbednosno pitanje za nas u Evropi. Delovaćemo ujedinjeno i odlučno", najavio je bivši lider Austrije.

Iran je u poslednjim nedeljama prekršio Zajednički sveobuhvatni plan akcije, povećavajući zalihe obogaćenog uranijuma preko granice koja je određena sporazumom i obogaćujući uranijum iznad maksimuma od 3,67 procenata predviđenih tim dokumentom.

Kurcova vlada je ranije ove godine pala nakon glasanja o poverenju ali se očekuje da pobedi na izborima u septembru.

On je na Tviteru objavio fotografiju sa sastanka sa Netanjahuom uz potpis: "Iranske pretnje protiv Izraela su potpuno neprihvatljive", ocenivši da je "Izraelska bezbednost vrhunski prioritet za nas i od ključnog značaja je da Iran ispunjava sve elemente nuklearnog sporazuma".

Kurc je sastanak s izraelskim premijerom opisao kao produktivan, dodavši da se diskutovalo i o ; "prevenciji nelegalne migracije".

O tome, kako je rekao na brifingu za novinare, on i Netanijahu već dugo razgovaraju i Netanijahu veruje da talasi migranata moraju biti "zaustavljeni unutar Afrike", a idealno pre nego oni što traže azil stignu do pustinje Sahara.

Netanijahu i bivši kancelar su razgovarali i o borbi protiv terorističke organizacije Islamske države.

Izraelski premijer je pozdravio Kurca u Jerusalimu kao "velikog prijatelja države Izrael, šampiona u borbi protiv antisemitizma, velikog lidera za Austriju".

Njih dvojica su se srela najmanje šest puta otkako je Kurc postao premijer 2013. godine.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA / Christian Bruna)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...