NOVI SKANDAL POTRESA AUSTRIJU: Uništili Kurcove TAJNE DISKOVE, a afera otkrivena zahvaljujući neplaćenom telefonskom računu!
Foto: printscreen Heute/EPA

panika

NOVI SKANDAL POTRESA AUSTRIJU: Uništili Kurcove TAJNE DISKOVE, a afera otkrivena zahvaljujući neplaćenom telefonskom računu!

Austrija -

Austriju potresa nova afera pod nazivom “Uništavanje dokumenata”. Po svemu sudeći ona je mnogo veća je nego što se pretpostavljalo. Pod lažnim imenom Valter Majzingen, tadašnji direktor za društvene mreže u sedištu kancelara Sebastijana Kurca, Arno M, odneo je 23. maja pet hard diskova iz sedišta kancelara u austrijsku firmu “Rajsvolf”

Afera je otkrivena zato što je Arno M., doduše, koristio lažno ime i imejl adresu, ali je naveo tačan telefonski broj. Budući da nije platio račun od 76 evra i 45 centi, firma je podnela krivičnu prijavu protiv njega. Novoosnovana "Specijalna jedinica Ibica" preuzela je slučaj zbog moguće povezanosti uništenih podataka s političkim krajem Hajnc-Kristijana Štrahea.

Na snimku zabeleženom u firmi "Rajsvolf" direktor otkriva da čovek, koji se predstavio kao Valter Majzingen, nije ispuštao diskove iz ruku i da je bio vidno nervozan. Iako je za uništavanje materijala dovoljno da samo jednom prođe kroz mašinu, on je navodno tražio da to urade još dva puta, a ostatke poneo sa sobom.

Mediji već nedelju dana istražuju ovaj slučaj. Kada se Arno M. suočio sa optužbama, Austrijska narodna partija (ÖVP) pokušala je da se izvuče.

Prema verziji bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca (koji je podneo ostavku zbog afere Ibica) reč je o hard-disku štampača, koji je, u skladu s redovnom procedurom, uništio jedan zaposleni, koji se kaje što nije platio račun.

Nije poznato šta se nalazi na uništenim nosačima podataka, a kako navode. mediji reč je o modelima koji se ugrađuju u štampače, ali i u noutbuk računare marke "Tošiba". Istraživački novinari najavili su da će u avgustu izaći knjiga, u kojoj će obelodaniti detalje o sadržaju video-materijala u trajanju od sedam sati i priču o rezultatima istraživanja.

Afera “Ibica” ne samo da je koštala Hajnc-Kristijana Štrahea funkcije predsednika Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i vicekancelara, već je dovela i do raspada tirkizno-plave koalicije (FPÖ i ÖVP - Narodne partije Austrije).

U međuvremenu je unutar Savezne kriminalističke službe osnovana “Specijalna komanda Ibica” (Soko Ibica), koja se bavi pozadinom slučaja. Iako su organizatori delimično poznati, mnoga pitanja su i dalje otvorena.

Javnost je imala prilike da vidi samo delove video-materijala, a istraživački novinari Frederik Obermajer i Bastijan Obermajer najavljuju nove detalje.

Obermajer kaže da se u knjizi može pročitati “šta je Štrahe zaista rekao u vili na Ibici i šta se dešavalo pre toga”.

Kurir.rs/Heute

Foto Heute/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track