SAD MU JE KASNO DA SE KAJE: Hrvat osuđen na 18 meseci zatvora u Austriji zbog NACISTIČKOG POZDRAVA u Blajburgu!
Foto: AP/Darko Bandić

pokušao da se brani, ali bolje da je ćutao

SAD MU JE KASNO DA SE KAJE: Hrvat osuđen na 18 meseci zatvora u Austriji zbog NACISTIČKOG POZDRAVA u Blajburgu!

Austrija -

Pokrajinski sud u Klagenfurtu osudio je danas jednog Hrvata (48) na 18 meseci zatvora zbog nacističkog pozdrava tokom ovogodišnje ustaške komemoracije u Blajburgu.

Hrvat je pred sudom priznao krivicu, rekavši da je "preterao sa alkoholom".

Prema izveštaju policije on je imao tri promila alkohola u krvi. Desnu ruku u znak hitlerovskog pozdrava on je podigao pred policajcima.

"Želeo sam da budem u centru pažnje, ali ne i da provociram", tvrdi Hrvat dodajući da u tom trenutku nije "normalno" razmišljao.

U Hrvatskoj, kako je rekao, blaže bi prošao za hitlerovski pozdrav, jer je to bila velika "budalaština" s njegove strane. Kazao je i da želi da se izvini policajcima i da se kaje što je povredio osećanja ljudi.

Hrvat se, od hapšenja u maju, nalazio u istražnom zatvoru i ponovio je u više navrata pred sudom da nije znao koje će posledice izazvati njegovo ponašanje.

Porota je jednoglasno ocenila da je Hrvat kriv u smislu optužnice, a sudija je izrekao kaznu od 18 meseci zatvora, od kojih dva obavezno. Sudija je naglasio da je obaveznih dva meseca pritvora izrekao kao preventivnu meru za dalja okupljanja u Blajburgu. Inače, austrijske vlasti su najavile početkom godine da će nacističke ispade na ovogodišnjem okupljanju u Blajburgu oštro sankcionisati.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track