Najnovije vesti

ŽELE DA STANU NA PUT EKSTREMIZMU: Partija bivšeg kancelara najavila zakon koji će zabraniti "politički islam" u Austriji!
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

novi planovi

ŽELE DA STANU NA PUT EKSTREMIZMU: Partija bivšeg kancelara najavila zakon koji će zabraniti "politički islam" u Austriji!

Austrija

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca najavila je da želi da krivičnim zakonom stane na put ekstremizmu i da zabrani takozvani politički islam.

U planu za borbu protiv svake vrste ekstremizma se posebna pažnja posvećuje političkom islamu, ali i desničarskom pokretu Identitaristi. OVP zahteva da se politički islam zabrani zakonom i namerava da progura ranije traženo rasformiranje "identitarista".

Kako bi se takve grupe mogle lakše razbijati OVP teži ka izmeni zakona o udruženjima. Udruženja će, prema tom planu, moći da se zabrane i ugase ako se u njima šire "ekstremistički stavovi".

"Čim ekstremistički neprijateljski stavovi i prema državi Austrije budu ustanovljeni vlasti treba da dobiju mogućnost da rasformiraju jedan klub. To važi pre svega za Identitariste", istakao je član OVP Karl Marer.

On je ukazao da promena zakona o udruženjima nije bila moguća u koaliciji sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO), a aktuelni zakon nije dovoljan da bi se takvi klubovi mogli zabraniti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...