Najnovije vesti

NOVA ŠKOLSKA PRAVILA ZA DECU U BEČU: Nema više prekrivanja lica, vraća se ocenjivanje brojkama a od drugog razreda uvodi se i ponavljanje
Foto: Profimedia

zlostavljanje

NOVA ŠKOLSKA PRAVILA ZA DECU U BEČU: Nema više prekrivanja lica, vraća se ocenjivanje brojkama a od drugog razreda uvodi se i ponavljanje

Austrija

Nova školska godina, koja je u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu počela danas, a u ostatku Austrije nedelju dana kasnije, donosi i nova pravila po pitanju ocenjivanja, ponavljanja, ali i zabranu nošenja marama u osnovnim školama.

Najviše je novina u osnovnim školama, gde će od drugog semestra 2. razreda biti ponovo obavezujuće ocenjivanje đaka brojkama. Takođe đacima od 2. razreda uvodi se ponovo ponavljanje.

 

U osnovnim školama biće potpuno zabranjeno nošenje verski obeležene odeće u smislu pokrivanja glave. To je obrazloženo potrebom socijalne integracije dece i poštovanjem osnovnih ustavnih prava na ravnopravnost žena i muškaraca.

 

Ko prekrši ovu odluku biće kažnjen sa 440 evra. Jedna novina pogađa i đake prvake koji u školsku klupu treba da uđu iduće godine. Naime, prilikom upisa početkom 2020. biće po prvi put primenjivani jedinstveni kriterijumi za ocenjivanje zrelosti. Razlog za to je bila različita praksa u pojedinim pokrajinama.

 

Naime, u Burgenlandu i Sstajerskoj tokom prošlog upisa nijedno dete zbog nedostatka zrelosti nije upisano u pripremni razred, a u Forarlbergu ih je bilo 16, u Salcburgu 20 odsto.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...