Najnovije vesti

HAKERI OJADILI PARTIJU SEBASTIJANA KURCA: 5 nedelja vršljali po serveru centrale OVP u Beču i skinuli čudo od podataka! Sumnjaju na Turke i Ruse!
Foto: Printscreen YouTube

UŠLI U SISTEM

HAKERI OJADILI PARTIJU SEBASTIJANA KURCA: 5 nedelja vršljali po serveru centrale OVP u Beču i skinuli čudo od podataka! Sumnjaju na Turke i Ruse!

Austrija

BEČ - Tri i po nedelje pred prevrmene parlamentarne izbore u Austriji Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca saopštila je da je hakovana.

 

Stranka je obelodanila da im je ukradeno 1.300 gigabajta podataka.

 

"Cilj je bio da se utiče na izbore i manipuliše njima", tvrdi Kurc u izjavi bečkom dnevniku Esterajh.

Konkretno, reč je o serveru u centrali stranke u Beču, a kako "obavešteni krugovi" tvrde, hakovan je Kurcov pristupni nalog. Nezvanično, u OVP sumnjaju da bi iza napada mogli biti ruski obaveštajni krugovi, ali i pristalice predsednika Turske, koji su i u prošlosti vršili sajber napade na OVP.

 

Kurc je rekao da zvanično ne želi da govori ko bi mogao da stoji iza napada i da je angažovao eksperte koji su i došli do prvih podataka da to reše.

foto: EPA / Christian Bruna

"Napadači su 27.jula uspeli da prvi put upadnu u server OVP. Takođe su 11.avgusta uspeli da se infiltriraju u mrežne komponente i kompromituju ih. Tada su preuzeli kontrolu nad administratorskim nalodom", ističu iz "Sajbertrepa", kompanije koja je preuzela rasvetljavanje hakerskog napada.

 

Hakeri nisu samo ukrali ogromne količine podataka, već su i dobili mogućnost da "rade šta hoće", a tako su mogli sve podatke i mejlove da manipulišu.

 

"Pet nedelja su hakeri bili u sistemu OVP. Tek je 3. septembra prekinuta veza", dodaje kompanija, ističući da ovakav napad mnogo košta i da ga mogu sprovesti samo profesionalci.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...