Najnovije vesti

1,3 TERABAJTA KOJI SU HAKERI UKRALI IZ BAZE STRANKE SEBASTIJANA KURCA NAĐENO NA SERVERU U FRANCUSKOJ! Skinuli su sve što je OVP radila u poslednjih 30 godina, ama baš SVE ZNAJU!
Foto: Profimedia

SVE SU UZELI

1,3 TERABAJTA KOJI SU HAKERI UKRALI IZ BAZE STRANKE SEBASTIJANA KURCA NAĐENO NA SERVERU U FRANCUSKOJ! Skinuli su sve što je OVP radila u poslednjih 30 godina, ama baš SVE ZNAJU!

Austrija

BEČ - Iz centrale Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca, tokom hakerskog napada koji je nedavno otkriven, za sada nepoznati hakeri ukrali su ogromnu količinu podataka koje datiraju od devedesetih godina do danas.

U istragu i potragu za hakerima uključio se i Europol, pošto je utvrđeno da je napad obavljen izvan Austrije.

Iako je isprva odmah okrivljena Rusija, ispostavilo se Naime, na jednom serveru u Francuskoj pronađeno je 1,3 terabajta ukradenih podataka iz centralne OVP.

Esterajh piše da je među ukradenim podacima kompletno knjigovodstvo stranke od vremena kada je lider bio Volfgang Šisel. Hakeri na taj način imaju uvid u kompletne plate svih zaposlenih u stranci, kao i ugovore eksertno angažovanih lica. 

foto: Profimedia

Uz to dobili su uvid u sve predizborne kampanje OVP, sa svim troškovima, a i preuzeli su mejlove lidera stranke, generalnih sekretara, saradnika. Hakeri su imali i pristup datoteci adresa OVP, što obuhvata i stotine hiljada ljudi koji nisu političari.

Prema OVP, hakeri su pet nedelja "vršljali" po serverima stranke, sa pristupom administratora. Insajderi polaze od toga da su podatke crpili u tranšama, jer da su odjednom pokupili 1,3 terabajta trebalo bi im najmanje 30 sati.

Virtuelni lopovi, prema policiji, napravili su greške tokom hakerskog napada, zbog čega su čuvari reda uspeli da dođu do prvog traga. Ekspert za sajber bezbednost Avi Kravic, kojeg je angažovala OVP, od prvog dana je tvrdio da postoje paralele sa hakerskim napadom na Emanuela Makrona tokom predizborne kampanje 2017. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...