Najnovije vesti

NOV SKANDAL U AUSTRIJI! Podaci iz Ministarstva policije curili na sve strane! Ko je hteo, mogao je da uđe i skine šta mu je volja!
Foto: Profimedia/Montaža

POSLE HAKOVANJA KURCOVE STRANKE

NOV SKANDAL U AUSTRIJI! Podaci iz Ministarstva policije curili na sve strane! Ko je hteo, mogao je da uđe i skine šta mu je volja!

Austrija

BEČ - U Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, prema informacijama sajta Bure bez dna (Fass ohne Boden), došlo je do masivnog "curenja" podataka.

U jednom pismu ministarstva, do kojeg je došao sajt, navodi se da su eksterni programeri imali nekontrolisani pristup ka 76 miliona policijskih podataka.

Među podacima do kojih su mogli doći bile su prijave policije, protokoli o saslušanju svedoka i osumnjičenih, tajna dokumenta, nacionalni i međunarodni kriminalistički podaci, kao i informacije iz Šengenskog informativnog sistema.

Eksterni programeri, prema tom pismu, mogli su bez ikakvog nadzora da pogledaju podatke koje su god želeli.

Zanimljiv podatak pisma je da su sve pretrage podataka i aktivnosti koje su usledile direktno na datoteku ostale bez protokola, i da nije bio moguć nadzor nadležnih.

Mnogi administrativni programi ministarstva se postavljaju i servisiraju od strane eksternih preduzeća.

foto: Profimedia

Tehničari, prema proceduri rada trebalo bi detaljno da protokolišu svoje radove.

Međutim, interni mejl ministarstva ukazuje da su programeri jednog eksternog IT preduzeća mogli, očigledno, godinama, da koriste datoteku Ministarstva, bez nadzora.

Naviše instance ministarstva su ovu "rupu" zatvorile u martu ove godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...