AUSTRIJANCI SE OŠTRE ZA IZBORE U NEDELJU! Kurc vodi, ali problem je ko će mu biti koalicioni partner! Analitičari kažu da može da bira između "kuge, kolere i ebole"!
Foto: AP, EPA

UOČI GLASANJA

AUSTRIJANCI SE OŠTRE ZA IZBORE U NEDELJU! Kurc vodi, ali problem je ko će mu biti koalicioni partner! Analitičari kažu da može da bira između "kuge, kolere i ebole"!

Austrija -

Konzervativna politička zvezda i bivši premijer Sebastian Kurc najpopularniji je političar u Austriji uprkos tome što su mu se u dve godine raspale dve vladajuće koalicije,

Iako je podrška njegovoj Narodnoj stranci (OVP) od maja do septembra ove godine pala s 38 na 34 odsto, ankete uoči nedeljnih izbora daju Kurcu veliku prednost nad socijaldemokratama (SPÖ) i Slobodarskom strankom (FPO).

foto: AP

Glavno pitanje zapravo je s kim će OVP formirati vladu da bi obezbedila većinu u parlamentu.

"Kurc će bez nas skrenuti ulevo", piše na jednom izbornom plakatu Slobodarske stranke, koja je u međuvremenu izabrala novo rukovodstvo i ne krije da želi novi brak iz interesa sa OVP.

Drugi izborni plakati iznose još jasniju pretnju.

"Crni (narodnjaci) i zeleni prete vašoj budućnosti."

foto: EPA

Slobodarska stranka toliko želi ponovo u vladu, da su napravili izborni video u kom je nov šef partije Norbert Hofer na bračnoj terapiji s Kurcom.

"Imamo toliko zajedničkih ideja", kažu Hofer i Kurc u isti glas. I to je istina, uključujući zagovaranje tvrdog stava prema migrantima.

"Razočarani glasači Slobodarske stranke okreću se pre svega narodnjacima", objašnjava politički analitičar Peter Filcmajer zašto je podrška FPO opala za šest odsto od poslednjih izbora. A to ide na ruku Kurcu.

"Da sam ja glasao za desničarsku Slobodarsku stranku i da sam zaprepašćen Štraheovim skandalom, gde bih drugo otišao?", pita se Filcmajer.

Kurc bi lako mogao da obnovi odnose OVP i FPO, a pošto slobodarci imaju podršku od oko 20 odsto, bila bi mu zagarantovana i većina u parlamentu. Međutim, narodnjaci nisu baš skloni "koaliciji Ibica", koja je ranije bila obeležena nizom skandala Slobodarske stranke.

"Nisam baš sigurna oko plavih (FPO) jer je među njima toliko smeđih (nacisti)", rekla je 63-godišnja Marijana Krestenberger u četvrtak na političkom skupu narodnjaka u Badenu, bogatom predgrađu Beča.

foto: EPA

Kurc bi mogao da uđe u koaliciju sa Zelenima, kojima ankete daju 13 odsto podrške. Iako OVP i Zeleni već zajednički vladaju u nekim pokrajinama, s levičarima će biti teško postići dogovor. Osim toga, za stabilnu većinu bila bi im potrebna i liberalna stranka NEOS. Zeleni i NEOS još nisu bili ni u kakvoj vladi i imaju neke zajedničke stgavove, ali dok NEOS, kom ankete daju osam odsto podrške, deli s Kurcom sklonost ka "biznis frendli" politici, Zeleni gotovo da nemaju dodirne tačke s OVP.

foto: EPA

Liderka SPO Pamela Rendi-Vagner

Savez sa socijaldemokratima, strankom s kojom su narodnjaci decenijama delili političku moć, nije nemoguća, ali je malo verovatna jer je među njima ostalo vrlo malo ljubavi.

"Kurc praktično ima izbor između kuge, kolere, a možda i ebole", komentariše politički analitičar Tomas Hofer.

Sam Kurc je izjavio da "ne spekulišemo o ministrima i koalicijama".

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track