Najnovije vesti

AUSTRIJA DANAS BIRA NOVI PARLAMENT: 8 partija se bori za vlast, Kurc ponovo favorit!
Foto: EPA

dan d

AUSTRIJA DANAS BIRA NOVI PARLAMENT: 8 partija se bori za vlast, Kurc ponovo favorit!

Austrija
07:15h

Austrijanci danas, na prevremenim parlamentarnim izborima, zakazanim nakon korupcionaške afere oko doskorašnjeg lidera Slobodarske partije (FPO) i vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, izlaze na birališta da bi birali novi saziv parlamenta.

Oko 6,4 miliona Austrijanaca u starosti od 16 godina ima mogućnost da od 7.00 do 17.00 časova preda svoj glas.

Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni tačno po zatvaranju izbornih mesta, a privremeni ishod glasanja objaviće ministar unutrašnjih poslova posle 21.00 čas.

Na ovim izborima veliki broj građana iskoristio je priliku da glasa putem pošte, i to čak 1.070.933, što je jedna petina ukupnog broja birača, čiji listići će biti prebrojani tek u ponedeljak, i koji bi mogli, tamo gde je tesno, da promene rezultat.

Na republičkoj izbornoj listi nalazi se osam partija, a očekuje se da će Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca, kao i pre dve godine, kada su održani redovni izbori, pobediti.

Tada je OVP osvojila 31,5 odsto glasova, a ovaj put se narodnjacima prognozira 34 odsto glasova. Pošto je gotovo izvesno ko je pobednik na ovim izborima otvoreno je pitanje s kim će Kurc u koaliciju, i koja će stranka biti druga.

Socijaldemokratska partija (SPO) u istraživanjima zauzela je drugu poziciju, tesno ispred FPO, a u parlament se vraćaju Zeleni kao četvrta politička snaga, a u poslaničkim klupama biće još kandidati iz Neos-a.

Iz parlamenta ispašće lista "Sada" (Liste Jetzt), pošto se ne očekuje da će preći cenzus od četiri odsto.

Nikakve šanse na ulazak u parlament nemaju Komunistička partija (KPO), stranka "Promena" (Wandel) i stranka "Piva" (Bier Partei), kao i pet manjih partija koje se kandiduju u pojedinim pokrajinama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...