Najnovije vesti

SVE OČI SU UPRTE U AUSTRIJU: Prvi parlamentarni izbori posle afere Ibica! Kurc ima velike šanse da ponovo bude kancelar, a ovo su 4 moguća scenarija! (VIDEO)
Foto: EPA

ko će dobiti vlast posle skandala

SVE OČI SU UPRTE U AUSTRIJU: Prvi parlamentarni izbori posle afere Ibica! Kurc ima velike šanse da ponovo bude kancelar, a ovo su 4 moguća scenarija! (VIDEO)

Austrija
07:14h

Građani Austrije danas izlaze na parlamentare izbore, raspisane nakon "afere Ibica" koja je oborila vladu Sebastijana Kurca. Uprkos skandalu i činjenici da je to druga vlada najmlađeg kancelara u istoriji te zemlje koja je pala za dve godine, Kurc je glavni favorit za pobedu, ali ostaje nepoznanica s kim će formirati vladu.

Mladi kancelar je tražio prevremene izbore nakon što je u maju ove godine objavljen snimak iz vile na Ibici na kojem se čuje kako bivši lider krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) i Kurcov manjinski koalicioni partner Hajnc Kristijan Štrahe pregovora sa navodno nećakom ruskog oligarha o ilegalnim milionskim donacijama.

Iako su mediji širom Evrope mesecima pisali o tome, "afera Ibica" nije naštetila Kucovom ugledu. Naprotiv. Rezultati anketa uoči izbora pokazuju da je Kurc izbore dočekuje kao najpopularniji političar u zemlji, sa 34 posto podrške.

Pitanje svih pitanja je sa kim će stranka bivšeg kancelara Narodna stranka, formirati postizbornu koaliciju. Koalicioni pregovori mogu potrajati mesecima nakon izborne noći, a ovo su četiri najverovatnija scenarija.

Krajnje desničarski deža vu

Većina analitičara se slaže da je najizvesnije obnavljanje koalicije sa krajnje desnom FPO, koja se prema anketama kotira na oko 20 odsto.

Smenjenog Štrahea je na čelu partije zamenio inženjer vazduhoplovstva Norbert Hofer koji je otvoreno rekao da želi da sarađuje sa Kurcom.

Međutim, šanse da dve stranke ponovo sarađuju najviše zavise od toga da li će Hofer insistirati na tome da njegov zamenik Herbert Hikl dobije ministarsko mesto.

Kurc je izričito naglasio da ne želi da više sarađuje sa Hiklom koji je kao ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj vladi dobijao brojne kritike, uključujući i one za naređenje racije u domaćoj obaveštajnoj službi.

Velika koalicija

Druga opcija za Kurca mogla bi da bude saradnja sa levičarskim socijaldemokratama (SPO), koji trenutno stoje na rekordnom minimumu od oko 22 procenta.

Ovaj savez bi bio povratak istorijskoj normi, jer su Narodna stranka i SPO zajedno vladali 44 godine počevši od 1945.

foto: EPA

Međutim, upravo je Kurc bio taj koji je okončao ovu "veliku koaliciju" pre dve godine navodeći kao razlog česte svađe i nesuglasice. Kancelar i liderka SPO-a Pamela Reni Vagner redovno su napadali jedno drugo tokom intervjua i javih obraćanja.

U nedavnoj televizijskoj debati Vagnerova je rekla da je Kurc (33) još mlad, zbog čega je sposoban da uči na svojim greškama, poput koalicije sa krajnjom desnicom.

Tirkizno, zeleno i ružičasto

Još jedan od često navođenih scenarija je taj da Kurc, koji je stranačku boju promenio iz crne u tirkiznu, sarađuje sa manjim strankama, uključujući Zelene i liberale Neos, čija je boja ružičasta.

U jeku globalne zabrinutosti zbog klimatskih promena Zeleni su doživeli veliki skok popularnosti i sada stoje na 13 odsto. To je značajno poboljšanje u odnosu na 2017. godinu kada nisu uspeli da pređu prag od četiri odsto za ulazak u parlament. Neos se kreće na oko osam odsto.

Međutim, analitičari kažu da će zavezništvo sa te dve strane zahtevati od Kurca da se povuče i pristupi centru, zbog čega će morati da odustane od svoje tvrde borbe protiv migracije.

Kombinatorika

Sam Kurc je više puta upozoravao da bi neke stranke mogle da ostvare bolji rezltat od očekivanog i same formiraju međusobne koalicije, ali to je prema poslednjim anketama malo verovatno.

Ako Narodna stranke ne uspe da formira koaliciju, mogla bi da se sastavi vlada manjina što bi nastavilo političku neizvesnost i potencijalno dovelo do novih izbora.

Na kraju će svaku potencijalnu koaliciju morati da odobri predsednik Aleksander van der Belen. On je nakon "afere Ibica" u maju odobrio vladu tehnokrata koji će voditi zemlju do sutrašnjih izbora.

Kurir.rs/thelocal.at/euronews Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...