Najnovije vesti

PARTIJA SEBASTIJANA KURCA UBEDLJIVI POBEDNIK IZBORA U AUSTRIJI: Osvojili su 38,35 odsto glasova, konačni rezultati u četvrtak! (VIDEO)
Foto: Profimedia

oduvali protivnike

PARTIJA SEBASTIJANA KURCA UBEDLJIVI POBEDNIK IZBORA U AUSTRIJI: Osvojili su 38,35 odsto glasova, konačni rezultati u četvrtak! (VIDEO)

Austrija

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik prevemenih parlamentarnih izbora i, prema zvaničnim preliminarnim rezultatima, osvojila je 38,35 odsto glasova, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn.

Zvanični preliminarni rezultati jučerašnjih izbora sadrže sve glasove predate na biralištima, ali ne i one koji su poslati putem pošte, koji će tek naknadno da budu izbrojani.

 

Zatrazeno je 1,04 miliona glasačkih listića za glasanje putem pošte.

Socijaldemokratska partija (SPO) osvojila je 21,54 odsto i izgubila je, u odnosu na 2017.čak 5,3 odsto.

Slobodarska partija Austrije (FPO) najveći je gubitnik izbora, i osvojila je 17,25 odsto glasova, za 8,72 odsto manje nego na izborima pre dve godine.

Zeleni su se vratili u parlament sa 12,35 odsto glasova, a u skupštini je još Neos koji je osvojio 7,36 odsto glasova.

 

Ministar Pešorn je sinoć saopštio da je izlaznost iznosila 60 odsto, i najavio da će konačan rezultat biti saopšten u četvrtak posle podne.

"Računamo da je pristiglo 930.000 glasova putem pošte, koji će početi da se prebrojavaju od ponedeljka, a konačan rezultat saopštićemo u četvrtak posle podne", rekao je on.

 

Glasovi putem pošte promeniće donekle trenutne rezultate, posebno kod SPO, Zelenih i FPO, ali neće značajnije uticati na "plasman" stranaka, već samo na neki broj mandata u parlamentu, i na buduće kombinatorike oko koalicione vlade.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...