Najnovije vesti

AFERA IBICA ĆE GA SKUPO KOŠTATI: Štrahe nije uspeo da nadmudri FPO! Stranka ga suspendovala, prete mu isključenjem! (VIDEO)
Foto: EPA/LISI NIESNER

klima mu se funkcija

AFERA IBICA ĆE GA SKUPO KOŠTATI: Štrahe nije uspeo da nadmudri FPO! Stranka ga suspendovala, prete mu isključenjem! (VIDEO)

Austrija

Predsedništvo Slobodarske partije Austrije (FPO) suspendovalo je doskorašnjeg lidera te stranke Hajnc-Kristijana Štrahea.

Predsedništvo je i najavilo da će ga isključiti iz članstva, ako se dokaže njegova krivica u aferi oko korišćenja partijskog novca u privatne svrhe.

Štrahe je pokušao da preduhitri Predsedništvo FPO i ujutro je zakazao konferenciju za štampu na kojoj je saopštio da zamrzava svoje članstvo u stranci, kao i da se, dok se ne rasvetle sve optužbe na njegov račun, neće baviti politikom.

Novi šef FPO Norbert Hofer rekao je novinarima, nakon sednice Predsedništva, da statut stranke ne predviđa mogućnost zamrzavanja članstva, i da je Štraheova odluka uzeta u obzir i da je suspendovano njegovo članstvo do daljnjeg.

"Mislim da je to u skladu s njegovom odlukom. To je ono što je rekao. Statut ne poznaje mogućnost stavljanje u mirovanje članstva. Sačekaćemo da se vidi da li su optužbe na njegov račun tačne, ako jesu, onda će biti isključen iz stranke", poručio je Hofer.

Inače, Štrahea mnogi funkcioneri u FPO okrivljuju za poraz na prevremenim parlamentarnim izborima, jer je vlada u kojoj su bili slobodarci pala, nakon što je u javnost dospela korupcionaška afera "Ibica" u kojoj je bivši lider bio glavni akter, a zbog čega je morao da se povuče sa funkcije šefa partije, kao i vicekancelara.

Odluka o suspenziji članstva Štrahea jasna je poruka distanciranja stranke od bivšeg lidera.

Na sednici Predsedništva doneta je odluka i o reformi partije, a u te svrhe su uspostavljene radne grupe koje će se baviti modernizacijom stranke, kodeksom ponašanja, kao i strožijim pravilima u oblasti finansija.

Suspenzija članstva znači da Štrahe gubi sva prava koja imaju članovi FPO.

Što se tiče njegove supruge Filipe, stranka je uzdržana po pitanju njenog poslaničkog mandata.

Hofer je rekao da se čekaju još konačni rezultati izbora, i da će potom bečki odbor, pošto je ona bila na njegovoj listi kandidata, doneti odluku.

Naime, FPO Beča je osvojio samo dva mandata, pa je pitanje da li će Harald Štefan zatražiti svoj mandat osvojen preko Beča, ili će u skupštinu ući preko regionalne liste.

U slučaju da Štefan prihvati bečki mandat, Filipa Štrahe neće moći da uđe u skupštinske klupe.

Hofer je najavio da je na Predsedništvu stranke doneta i odluka da on bude predložen za budućeg trećeg predsednika austrijskog parlamenta, a da će potpredsednik partije Herbert Kikl biti šef poslaničkog kluba.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/LISI NIESNER

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...