STIGLI ZVANIČNI REZULTATI IZBORA U AUSTRIJI: OVP Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik sa 37,46 odsto glasova!
Foto: EPA / Daniel Novotny

popravili rezultat iz 2017.

STIGLI ZVANIČNI REZULTATI IZBORA U AUSTRIJI: OVP Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik sa 37,46 odsto glasova!

Austrija -

OVP Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik prevremenih parlamentarnih izbora, na kojima je kako pokazuju sada i zvanični rezultati osvojila 37,46 odsto glasova.

Glasovi predati putem pošte, koji su sada prebrojani, minimalno su promenili ishod glasanja, objavljen na dan izbora.

Time je Narodna partija Austrije (OVP) "popravila" rezultat sa izbora 2017. godine za čak 5,99 odsto, a ujedno ostvarila i najveću razliku u istoriji Austrije između prvoplasirane i drugoplasirane stranke.

Nakon prebrojavanja glasova pristiglim putem pošte, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je konačan rezultat izbora, na kojima je izlaznost iznosila 75,6 procenata.

Pored OVP, pobednik ovih izbora je stranka Zelenih, koja se ne samo vratila u parlament, već i ostvarila najbolji rezultat u istoriji stranke sa 13,90 odsto glasova, za deset odsto više nego 2017. godine.

Iako drugoplasirana, Socijaldemokratska partija (SPO) jedna je od gubitnika izbora, jer je osvojila 21,18 odsto glasova, što znači da je u odnosu na prošle izbore izgubila poverenje 5,68 odsto ranijih glasača.

Najveći gubitnik je Slobodarska partija (FPO) koja je zbog brojnih afera pala na 16,17 odsto, izgubivši skoro deset odsto svojih vernih birača.

U parlament je ušla još i stranka Neos, koja je osvojila 8,10 odsto glasova, odnosno za 2,80 odsto više nego 2017. godine.

Kada je reč o poslaničkim mandatima, OVP je osvojila 71 od ukupno 183, SPO 40, FPO 31, Zeleni 26 i Neos 15.

Ovakva raspodela poslanika otvara razne mogućnosti za koalicije, od OVP-Zeleni, preko OVP-SPO do obnavljanja OVP-FPO.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Daniel Novotny

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja