Najnovije vesti

EU PRESAVILA TABAK: Brisel goni Austriju, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju zbog saradnje s Balkanom!
Foto: Stock

PREKŠILI SPORAZUM

EU PRESAVILA TABAK: Brisel goni Austriju, Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju zbog saradnje s Balkanom!

Austrija

BEČ - Evropska komisija pokrenula je protiv Austrije, Bugarske, Rumunije i Mađarske postupak zbog kršenja sporazuma zato što su sklopile sporazum sa pet zemalja jugoistočne Evrope o automatskoj razmeni DNK podataka, otisaka prstiju i registar automobila.

Radi se, kako prenose austrijski mediji, o sporazumu koji je inicirala Austrija sa namerom jačanja policijske saradnje sa Zapadnim Balkanom u cilju borbe protiv prekograničnog kriminala.

 

Evropska komisija postupak koji je pokrenula obrazložila je time da samo EU ima nadležnost nad razmenom takvih podataka. Zbog toga se sporazum sklopljen sa zemljama Zapadnog Balkana smatra kršenjem eksluzivnih nadležnosti EU.

foto: AP

Sporazum između četiri države EU sa Albanijom, Makedonijom, Moldavijom, Crnom Gorom i Srbijom potpisan je septembra prošle godine, pod predsedavanjem Austrije Uniji, u okviru konferencije ministara unutrašnjih poslova EU i država jugoistočne Evrope u Beču.

 

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl okarakterisao je sporazum "ogromnim korakom napred u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, ekstremizma i trgovine ljudima ".

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...