Najnovije vesti

ŠTRAHEOVA ŽENA SE PROBILA U PARLAMENT: Filipa nije bila po volji Slobodarske partije, policija imala drugo mišljenje
Foto: AP

odluka

ŠTRAHEOVA ŽENA SE PROBILA U PARLAMENT: Filipa nije bila po volji Slobodarske partije, policija imala drugo mišljenje

Austrija

Supruga bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea Filipa odlučila je da prihvati poslanički mandat.

Filipa Štrahe je dugo to pitanje ostravljala otvorenim, nakon što je FPO pokušala da je u tome spreči, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova protumačilo je zakonsku regulativu time da je ona osvojila mandat i da ne može biti prenet na drugog. Ona se saopštenjem obratila javnosti i tako saopštila osluku da prihvati mandat.

 

"Preuzimam mandat koji sam dobila od građana i sa najvećim angažovanjem ću raditi za njih", rekla je Filipa Štrahe. Dodala je da su je veoma povredile klevete i diskusije bivših partijskih kolega o njenoj ličnosti.

 

Inače FPO je saopštila da Filipa Štrahe, ako prihvati poslanički mandat, svakako neće biti član njihovog poslaničkog kluba. Lider FPO Norbert Hofer i šef poslaničkog kluba Herbert Kikl sada moraju još više nego ranije da strahuju od podela u stranci, kao i od opasnosti da bivši šef partije odluči da formira sopstvenu listu.

FPO je primila k znanju odluku Filipe Štrahe, ali je neizvesno kako će stranka dalje postupati prema njoj, a moguće je, prema pisanju medija, da bude, suspendovana iz članstva, kao što je učinjeno sa njenim suprugom, ili čak i isključena iz partije. Novi saziv austrijskog parlamenta održaće sutra konstitutivnu sednicu.

 

Hajnc-Kristijan Štrahe je krajem maja bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije zbog korupcionaške afere "Ibica".

 

Kurir.rs/Beta
Foto:AP

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...