U AUSTRIJI OD 1. NOVEMBRA OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA: Ukoliko vas policija uhvati bez odgovarajućih guma i lanaca PLATIĆETE PAPRENU KAZNU!
Foto: AP/Ilustracija

SPREMITE SE ZA ZIMU

U AUSTRIJI OD 1. NOVEMBRA OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA: Ukoliko vas policija uhvati bez odgovarajućih guma i lanaca PLATIĆETE PAPRENU KAZNU!

Austrija -

Od prvog novembra u Austriji je obavezna upotreba zimske auto-opreme za putničke automobile i kamione do 3,5 tona.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni da u prtljažniku obavezno imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prijanjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

Međutim, lanci su dozvoljeni samo ako je put neprekidno pokriven snegom ili ledom. Vozači koji ne poseduju zimsku operemu mogu platiti kaznu i do 5000 evra. Kamioni i autobusi sa više od 3,5 tone takođe moraju da budu opremljeni zimskim gumama na pogonskim točkovima.

Za ova vozila zimske gume su obavezne bez obzira da li na putu ima snega ili ne. Zimske gume obavezne su do 15. aprila sledeće godine, a za autobuse do 15. marta.

Kurir.rs/Krone.at

Foto AP ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track