Najnovije vesti

VAZDUŠNA ODBRANA AUSTRIJE PRED KRAHOM: Zbog kvara ostaju bez aviona, a zamenski jurofajteri 10 puta skuplji
Foto: Profimedia

slom

VAZDUŠNA ODBRANA AUSTRIJE PRED KRAHOM: Zbog kvara ostaju bez aviona, a zamenski jurofajteri 10 puta skuplji

Austrija

Austrijska vojska, koja već duže vreme, zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi, ne prestaje da bude predmet izveštavanja medija i debate u javnosti, suočena je sa novim problemom, koji bi mogao da ugrozi vazdužnu odbranu zemlje.

Zbog tehničkog kvara avioni "SAAB 105" neće moći više da lete, a do otklanjanja kvara, što bi moglo da traje mesecima, vazdušnu odbranu moraće da preuzmu avioni "jurofajteri".

To će, kako se navodi, doneti ogroman rast troškova za vazdušnu odbranu, jer sat leta "jurofajtera" košta deset puta više nego "SAAB-a 105", tačnije 3.000 evra i 30.000 evra.

Uz to preti potpuni krah vazdušne odbrane, jer kada aerodrom Celtveg, na primer, zbog teških zimskih uslova bude zatvoren, onda više vojska neće imati mogućnosti da nadgleda vazdušni prostor letelicama.

Do sada je uvek moglo da se, ako dođe do problema vezanih za vremenske prilike u Celtvegu, polete SAAB-ovi koji su stacionirani u Lincu.

Inače avioni SAAB, koji su nabavljeni tokom 1970-tih godina, trebalo je do kraja iduće godine da lete, ali se vojska odlučila za njihovo popravljanje pošto su ovi avioni daleko jeftiniji od "jurofajtera".

Austrijske vlasti trebalo je odavno da odluče o zameni zastarelih SAAB-ova, ali prošla vlada je odluku odložila.

Austrija je 1970-tih nabavila 40 SAAB 105, a bilo je planirano 20, a do skoro je još samo jedna desetina bila u upotrebi, dok se ostali koriste za delove.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...