AFERA IBICA JE UZDRMALA FPO, A SADA SLEDI JOŠ TEŽI UDAC: 3 poslanika prave novu partiju, žele da im se Štrahe pridruži!
Foto: EPA/LISI NIESNER

podele

AFERA IBICA JE UZDRMALA FPO, A SADA SLEDI JOŠ TEŽI UDAC: 3 poslanika prave novu partiju, žele da im se Štrahe pridruži!

Austrija -

U bečkom ogranku Slobodarske partije Austrije (FPO) krenule su podele, nakon što su tri poslanika u bečkoj skupštini objavila istupanje iz stranke i osnivanje sopstvene partije.

Ta partija bi mogla da omogući povratak Hajnc-Kristijana Štrahea, koji je, usled korupcionaške afere "Ibica", morao da se povuče sa svih političkih funkcija, a tako i sa čela slobodaraca.

Poslanici Karl Baron, Ditrih Kops i Klaus Handler su na današnjoj konferenciji za štampu saopštili da će osnovati "Savez za Austriju" (DAOe).

Inače ova tri poslanika osnovaće u bečkoj skupštini sopstveni poslanički klub, pošto je za sticanje statusa kluba potrebno tri mandata.

Kops je rekao da nova stranka želi oko sebe da okupi mnoge razočarane glasače FPO i one koji nisu izlazili na biračka mesta.

"Potencijal je veliki", smatra Baron, dodajući da je razlika između nove partije i FPO to što nova stranka nema "anti-Štrahe kurs".

Planirano je da nova stranka izađe na sledeće izbore u Beču, koji treba da se održe iduće godine.

Plan je, kako su naglasili, da pridobiju Štrahea da prihvati ulogu nosioca liste.

Osnivanje nove stranke podeliće FPO koja je, uzdrmana aferom "Ibica", u stalnom padu popularnosti.

Lider FPO Norbert Hofer najavio je, nakon što su tri poslanika objavila istupanje iz stranke i osnivanje nove, konferenciju za štampu za danas posle podne.

"Savez Ibica se osnovao i moraće da snosi punu odgovornost za događaje koji će uslediti", poručio je on preko Tvitera, poredivši aktuelno otpceljenje poslanika FPO sa nekadašnjim otcepljenjem ministara iz redova te partije oko ranijeg lidera Jerga Hajdera i osnivanje "Saveza za budućnost Austrije" 2005. godine.

Inače, FPO je najavila da namerava da iz stranke isključi Sstrahea, a već dugo se spekuliše da bi on nakon toga mogao formirati sopstvenu partiju.

Zbog priča oko povratka Štrahea na političku scenu i preuzimanja poslaničkog mandata u Beču, ako se povuče jedan od poslanika FPO, slobodarci su "naterali" svoje poslanike da potpišu dokument kojim se obavezuju na ostanak u stranci, a koji Baron nije želeo da potpiše.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/LISI NIESNER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track