USPOSTAVLJANJE VLASTI U AUSTRIJI NAJKASNIJE DO SREDINE JANUARA! Kurc: Cilj je formiranje stabilne vlade (FOTO)
Foto: AP/Ronald Zak

NOVI STARI MANDATAR U PREGOVORIMA SA ZELENIMA

USPOSTAVLJANJE VLASTI U AUSTRIJI NAJKASNIJE DO SREDINE JANUARA! Kurc: Cilj je formiranje stabilne vlade (FOTO)

Austrija -

Mandatar za sastav nove austrijske vlade, bivši premijer i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, izjavio je danas da mu je cilj da do početka, odnosno sredine januara formira stabilnu, delotvornu vladu.

Kurc je, u intervjuu televiziji "Oe24", kazao da je optimista što se tiče vlade sa Zelenima, s kojima trenutno pregovara o koalicionom sporazumu.

"Veoma sam optimističan, pošto je, naravno, cilj pregovora da postignemom rezultat. Da li će doći do zaključenja dogovora, još se ne zna, ali činimo sve što možemo", naglasio je Kurc.

foto: EPA

On je dodao da se pregovori vode veoma intenzivno.

"Moj cilj je da te pregovore u jednom trenutku zaključimo pozitivno. U ovom trenutku je atmosfera i dalje veoma dobra i sadržajno smo tu i tamo napravili napredak", objasnio je Kurc, dodajući da se pregovori vode uz uzajamno poštovanje.

foto: EPA/Christian Bruna

Ukazao je da i dalje postoje velike razlike između dve stranke, zbog čega je neophodno vreme za pregovore.

"Dogovorili smo se da pregovore nastavimo odmah posle Božića, to jest da ćemo pauzu imati samo od 24. do 26.decembra, i da ćemo ponovo da se sastanemo 27, i da ćemo onda, nadam se, brzo napredovati ka završetku", kazao je Kurc.

foto: EPA Christian Bruna

Obe stranke, prema njegovim rečima, imaju svoje jasne stavove.

"Mislim da niko ne želi da postignemo miminalni kompromis. Ono što treba jeste razumni pokušaj da svaka stranka, tamo gde je dala obećanje, gde želi da postavi težište, to može i učiniti. Zeleni, naravno imaju brojne svoje glasače koji očekuju da će u oblasti zašite životne sredine, ali i kod transparentnosti postići napredak. Tu ćemo mi iz OVP morati da se pomerimo. Na drugoj strani, postoje jasne pozicije sa naše strane u oblasti privrede - nema novog zaduživanja. A posebno jasna linija je kod ilegalne migracije. Svakom je jasno da glasači očekuju da ćemo se pridržavati našeg kursa", rekao je Kurc.

foto: EPA

Takođe je ukazao da je veliki cilj OVP da se smanji poreski teret na zaposlene, jer je to obećano u predizbornoj kampanji.

(Kurir.rs/Tanjug; Foto: AP/Ronald Zak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track