ZABRANA IZVOZA NA SNAZI: Nemačka zaplenila zaštitne maske namenjene Austriji! Isto prošla i ŠVAJCARSKA!
Foto: AP/Ronald Zak

stoje na granici

ZABRANA IZVOZA NA SNAZI: Nemačka zaplenila zaštitne maske namenjene Austriji! Isto prošla i ŠVAJCARSKA!

Austrija -

Zabrana izvoza medicinske opreme, koju je naredila vlada Nemačke, stvara probleme u sabdevanju medicinskih ustanova u Austriji.

Tako je jedan kamion sa zaštitnim maskama za potrebe bolnice u Austriji već duže vreme stoji na nemačkoj granici i ne može da pređe u Austriju, prenose mediji.

Pokrajina Gornja Austrija, koja je naručila blokirane maske, zatražilo je od vlade Austrije da izvrši pritisak na Nemačku.

Međutim, nemačke vlasti ne daju odobrenje za izvoz bolničke robe.

I Švajcarska je iskusila zabranu nemačkih vlasti, što je dovelo do diplomatskih tenzija, piše švajcarski Noje ciriher cajtung.

List navodi da je Ministarstvo spoljnih poslova pozvao nemačkog ambasadora na razgovor i već je uputilo i notu vlastima u Berlinu.

Švajcarska je od nemačkih vlasti zatražila da blokirane isporuke oslobodi. Tako i Švajcarska čeka na oko 240.000 zaštitnih maski, koje je nemačka carina blokirala.

Nemačka je pre dve nedelje naložila zabranu izvoza medicinske zaštitne opreme, a izuzeci su mogući samo uz određene preduslove, a to je da se radi o međunarodnim akcijama pomoći.

Sve vesti iz Sveta i regiona u vezi sa koronavirusom pratite OVDE.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP/Ronald Zak

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja