Najnovije vesti

AUSTRIJA SE POLAKO VRAĆA NORMALNOM ŽIVOTU Nakon skoro sedam nedelja ponovo rade velike prodavnice, tržni centri, frizeri
Foto: EPA / Christian Bruna

pandemija

AUSTRIJA SE POLAKO VRAĆA NORMALNOM ŽIVOTU Nakon skoro sedam nedelja ponovo rade velike prodavnice, tržni centri, frizeri

Austrija

Nakon skoro sedam nedelja potpunog zatvaranja, danas su širom Austrije ponovo otvoreni tržni centri, frizeri saloni i sve radnje sa površinom većom od 400 kvadrata, među kojima su prodavnice elektronike, modni lanci, prodavnice nameštaja i sportske opreme.

U daljem koraku postepenog povratka normalnosti, nakon što je 16. marta usled pandemije korona virusa restriktivnim merama austrijska vlada zaustavila u potpunosti javni i privredni život zemlje, sada su otvorene sve trgovine, uz obavezne mere zaštite.

U prvom koraku, pre dve nedelje otvorene su su radnje manje od 400 kvadrata, prodavnice baštenskog i građevinskog materijala.

Kupovina u prodavnicama mora da se obavlja uz nošenje zaštitne maske i potreban razmak između mušterija. Naloženo je prodavnicama da ograniče broj kupaca, što znači 10 kvadrata po svakom klijentu.

Ponovno otvaranje radnji obeleženo je i brojnim popustima, jer su skladišta puna robe i sve mora što pre da se proda. Prodavnice moraju da nadoknade gubitke, pa su od prvog dana počele da privlače kupce zanimljivim ponudama.

Trenutno, usled lepog vremena, veoma tražen je baštenski nameštaj, koji se može naći na popustu i do 68 odsto. U prodavnicama tekstila skladišta su puna prolećne mode, koja mora da se proda, pa su sniženja velika.

Što se frizera tiče, Austrijanci kao da su jedva čekali na šisanje, pa je teško doći na red i kod većine frizera svi termini su popunjeni za naredne dve nedelje. I kod frizera važe stroga pravila - mušterije koje dolaze moraju da peru ruke ili ih dezinfikuju, moraju nositi zaštitne maske, kao i sam frizer.

Takođe između dve mušterije mora postojati razmak od najmanje jednog metra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...