PREDSEDNIK AUSTRIJE VAN DER BELEN: Ograničenja i nedelje izolacije bile su gorka pilula koju smo morali da progutamo!
Foto: Printscreen Krone.at

PORUKA GRAĐANIMA

PREDSEDNIK AUSTRIJE VAN DER BELEN: Ograničenja i nedelje izolacije bile su gorka pilula koju smo morali da progutamo!

Austrija -

BEČ - Predsednik Austrije Aleksander van der Belen obratio se građanima nakon sedam meseci nejasnoća zbog krize izazvane korona virusom, sa porukama ohrabrenja da će obnova uspeti.

"I ova obnova će uspeti", poručio je Van der Belen u televizijskom obraćanju i citirajući himnu: "hrabro u novo doba, vidi kako koračamo, spremni na rad i puni nade" i navodeći da taj citat na pravi način opisuje Austrijance.

Van der Belen je uveren da će jedinstvo i sposobnosti građana kao i u prošlosti ponovo pomoći zemlji.

"Generacije posle nas će videti ovo kao doba u kojem su na videlo isplivale naše dobre osobine, a populističke vođe izgubile svoj sjaj, jer njihovi jednostavni recepti nisu dobri za kompleksnu stvarnost", objasnio je Van der Belen.

Ograničenja ličnih prava, nedelje izolacije, zaustavljanje kulturnog života, privrede, bile su, prema njegovim rečima, "gorka pilula koja je morala da se proguta". Austrijski predsednik je rekao da građani i dalje treba da ostanu veoma oprezni, ali da mogu biti pozitivno optimistički raspoloženi, jer "ta medicina deluje".

Građanima je poručio i da i pored svih nejasnoća i turbulencija ne treba da strahuju. Uveren je da će Austrija uvideti šansu koju pruža ova kriza, da će prevazići nezaposlenost i uspeti da sprovede preokret ka održivoj privredi.

"Uz prirodu, a ne protiv nje. Za zdravu klimu", poručio je Van der Belen i dodao da se zaštita klime ne sme ispuštati iz vida. Nauka se pokazala, kako je naveo, kao solidna osnova društva i osnova za donošenje odluka.

Van der Belen se osvrnuo i na kritike na račun EU, rekavši da je izvesno da je "Evropa iskoristila ovo doba".

"Nakon početnih grešaka u EU ćemo se vratiti vrednostima političkog jedinstva i stajaćemo još snažnije jedni uz druge", uveren je austrijski predsednik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Printscreen Krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track