AUSTRIJA UVODI OLAKŠICE ZBOG KORONE: Privremeno smanjenje PDV za ugostitelje i kulturni sektor
Foto: AP / Ronald Zak

AUSTRIJA UVODI OLAKŠICE ZBOG KORONE: Privremeno smanjenje PDV za ugostitelje i kulturni sektor

Austrija -

BEČ - Austrija planira da smanji porez na dodatu vrednost (PDV) za restorane i kulturni sektor na 5,0 procenata, kako bi im pomogla da se izbore sa posledicama koje trpe zbog pandemije korona virusa, a niža stop aće važiti do kraja godine, saopštila je danas vlada u Beču.

Plan će biti finalizovan na dvodnevnoj sednici vlade koja počinje u ponedeljak, i na kojoj će biti predstavljene i druge stimulativne mere, najavili su austrijski ministri.

Austriji je za donošenje ove mere potrebno odobrenje Evropske komisije.

"Smanjićemo porez na dodatu vrednost za gastronomiju (kafići, barovi i restorani), kulturu i sektor izdavaštva", rekao je austrijski ministar finansija Gernot Blumel na konferenciji za novinare, precizirajući da bi se stopa od 5,0 posto primenjivala do kraja godine.

Ova mera odnosiće se, između ostalog, na ulaznice za bioskope i muzeje, na knjige i novine, izjavila je zamenica ministra kulture, Andrea Majer.

Prema njenim rečima, kompanije koje posluju u sektoru trenutno imaju različite stope PDV-a, uglavnom 10 posto i 13 procenata.

Niži PDV će važiti i za prodaju hrane i pića u hotelima, poručila je ministarka turizma Elizabet Kestinger.

Austrijska vlada je ranije najavila smanjenje PDV-a na bezalkoholna pića u kafićima, barovima i restoranima na 10 sa 20 procenata od 1. jula, navodeći da evropski propisi ne dozvoljavaju rezanje ovog poreza i na alkoholna pića. Vlaa će sada zatražiti od Brisela da Austriji odobri izuzeće od tog propisa, kako bi mogla da smanji PDV i na alkoholna pića.

Kurir.rs/tanjug

Foto AP / Ronald Zak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja