Najnovije vesti

KURC SE OBRUŠIO NA SUSEDE, POGOTOVO ITALIJU: To su države sa uništenim sistemima
Foto: AP/Roland Zak

protiv bezuslovnog davanja novca

KURC SE OBRUŠIO NA SUSEDE, POGOTOVO ITALIJU: To su države sa uništenim sistemima

Austrija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom rasprave na Samitu EU o fondu za obnovu, nazvao je južne susede "državama kojima su sistemi uništeni".

Austrija se protivi da novac, koji je EU uzela kao kredit, bez ikakvih uslovljavanja da zemljama koje su najpogođenije korona virus krizom.

"Ako taj novac ne bude bio iskorišćen za investiciju u budućnost, ako ne bude bio povezan sa potrebnim reformama u državama, koje imaju razorene sisteme, ili imaju velike probleme, onda će sve to nestati", upozorio je kancelar.

U dnevniku austrijskog javnog servisa ORF, on je branio svoju izjavu i kazao da je poznato da su brojne zemlje mnogo zadužene.

"U zemljama kao što je Italija postoje jasni deficiti i zbog toga su potrebne odlučne reforme, jer u suprotnom će nestati novac", objasnio je Kurc.

Ponovio je da postoje problematični sistemi i da su pojedini sistemi potpuno uništeni, kao što je konkurentnost.

U Briselu se trenutno pregovara o uspostavljanju fonda za obnovu od 750 milijardi evra, koje bi EU obezbedila kroz zajedničko zaduživanje, ali i o višegodišnjem finansijskom okviru od više od 1.000 milijardi evra.

Austrija, uz još nekoliko zemalja, protivi se zajedničkom zaduživanju bez uslovljavanja sredstava za pomoć, a i protivi se povećanju uplata u budžet EU, što je predviđeno nakon izlaska Velike Britanije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...