Najnovije vesti

SRBIJA OSTAJE U GRUPI RIZIČNIH PODRUČJA: Ulazak u Austriju i dalje moguć samo sa negativnim testom!
Foto: Profimedia

preventiva

SRBIJA OSTAJE U GRUPI RIZIČNIH PODRUČJA: Ulazak u Austriju i dalje moguć samo sa negativnim testom!

Austrija

BEČ - Austrijska vlada odlučila je da odloži odluku da prilikom ulaska u tu zemlju sa rizičnih područja bude obavezan karantin bez obzira na PCR test, koja je trrebalo da stupi na snagu sutra, a to se odnosi i na putnike iz Srbije.

Za ulazak u tu zemlju i dalje je neophodan negativan PCR test i to iz sertifikovanih laboratorija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, za ulazak iz riziČnih podrucja na snazi ostaje uredba od 15. juna, prema kojoj putnici iz tih zemalja mogu da uđu u Austriju samo ako imaju negativan PCR test koji nije stariji od četiri dana ili da idu u kućni karantin od 14 dana, prenose Vesti Južnog Tirola. Kako se navodi, ta odluka je doneta zbog revizije određenih pravnih propisa.

"Cilj je da se pronađe uravnotežen propis koji služi i za borbu protiv pandemije i za uskladivanje sa svim ustavnim principima", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Austrije proglasio je u sredu nekoliko odredaba o suzbijanju koronavirusa nazakonitim, posebno pojedine delove uredbe o zabranama izlaska i one o delimicnom otvaranju poslovanja od 14. aprila.

Nakon znacajnog porasta infekcija u Austriji poslednjih nedelja, za koji vlada uglavnom smatra odgovornima ljude koji stižu iz rizičnih područja na zapadnom Balkanu, ministarstvo sada želi da znacajno pooštri uslove za ulazak u zemlju.

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je u utorak da će od petka kontrole na ganicama Austrije biti strože, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

Kurc je kazao da je Austrija iscrpela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih delova sveta.

"Odustanite od putovanja ovog leta na Zapadni Balkan. Razumem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu", dodao je Kurc.

Kurir/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...