Najnovije vesti

KURC OSTAJE PRI SVOM STAVU: Raspodela migranata u Evropi - to neće ići!
Foto: AP/Roland Zak

neće svi da ih prihvate

KURC OSTAJE PRI SVOM STAVU: Raspodela migranata u Evropi - to neće ići!

Austrija

"Raspodela azilanata u Evropi neće ići", rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc uoči predstavljanja velikog projekta reforme sistema azila Evropske komisije.

"Mi mislimo da raspodela u Evropi nije uspela i da je mnoge države odbijaju", rekao je šef austrijske vlade, misleći na zemlje srednje Evrope koje odbijaju da prihvate migrante koji su stigli u Grčku ili Italiju.

"To neće tako ići, nego boljom zaštitom spoljnih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći", dodao je Kurc.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Lejen, predložila je ukidanje Dablinskog sporazuma, osporavanog temelja politike azila Evropske unije. Po toj uredbi, zahteve za azilom obrađuje prva zemlja Unije u koju je migrant došao.

"Ako pojačamo svoje napore (na evropskom nivou), očekujemo da će i države članice pojačati svoje napore", rekla je.

Što se tiče ekonomije, Austrija se usprotivila planu oporavka koji su letos predložile Francuska i Nemačka. S Holandijom je preuzela čelo koalicije takozvanih "štedljivih" zemalja koje je francuski predsednik Emanuel Makron opisao kao sebične.

"Ne radi se o tome da budemo protiv bilo koga, ali Evropska unija je više od Nemačke i Francuske, i to je dobra stvar", rekao je Sebastijan Kurc.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...