Najnovije vesti

KORONA AUSVAJS I PO KAFANAMA U EU: Bez njega nema ulaska u restoran, naši hteli da prevare sistem, pa skupo platili
Foto: Profimedia

strogo

KORONA AUSVAJS I PO KAFANAMA U EU: Bez njega nema ulaska u restoran, naši hteli da prevare sistem, pa skupo platili

Austrija

Među novim  merama borbe protiv korone u EU je i obrazac koji morate popuniti pre boravka u restoranu, a sa kojim su se sreli i naši gastarbajteri!

"Evo, popisuju nas po kafanama. Meni je ovo bolesno na svim nivoima", glasi komentar uz priloženi "dokument" objavljen na Twitteru jedne korisnice te društve mreže iz Beča.

Naime, pri ulasku u restoran u Austriji, ali, kako drugi pišu u komentarima, i u Nemačkoj i drugim delovima Evrope, gostima se uz jelovnik priloži i ovaj papir, gde treba da navedu svoje ime i prezime, broj telefona, imejl adresu, broj stola za kojim su sedeli kao i datum kada su tu boravili.

Ova mera sprovodi se usklopu borbe protiv korona virusa i zapravo predstavlja prikupljanje podataka o gostima u ugostiteljskim objektima, konkretno u ovom slučaju koji je objavljen, u skladu sa naredbom Magistrata grada Beča, a radi praćenja kontakata u slučaju sumnje na COVID-19.

Naime, ukoliko dođe do širenja zaraze, istraživanjem kontakat na ovaj način lakše će se dođi do svih ostalih potenicijano zaraženih.

Međutim, našim ljudima, sudeći po komentarima, ovako nešto se ne dopada, pa su našli nači da tome i doskoče.

"Ostaviš sve lažno, kao ja na primer", predlaže jedan korisnik Tvitera. Da to baš i nije pametna ideja, ispostaviće se u sledećem slučaju:

"Priča mi drugarica, ne verujem da laže, u Austriji kad ulaziš u restoran moraš da ostaviš ime, prezime, broj telefona i broj stola. Neki nađi indijanci napisali Paja Patak, Miki Maus... Upala murija posle pola sata i naplatila im kazne 1.500 dolara", stoji u postu.

Na to se nadovezala druga:

"Još od početka priče sa Koronom je tako. Otac moje kume ima restoran u selu blizu Minhena. Ista priča. Ime, prezime, broj telefona i koliko ljudi će biti za stolom. Mora da se zakaže. A kad dođu na ručak ili večeru, svi ostavljaju podatke".

Slično je i u nekim delovima Italije, u Holandiji, Francuskoj, pišu tviteraši.

"Istina... U Nemačkoj isto. Broj telefona, ulica, sve... Poenta naravno da ako se neko prijavi kao zaražen da te zovu. Preventiva za tvoje dobro, a ne da izigravas majmuna", ima i onih kojih shvataju ozbiljnost situacije i zašto je ova mera zapravo dobra baš za njih.

"Što je tu bolesno?!? Ponašati se odgovorno prema zajednici u kojoj živiš ? Ma dajte više, molim vas...", takođe je primer zdravog razuma.

Inače, gotovo cela Evropa, a naročito naše okruženje, ovih dana beleži rekordne brojke o novozaraženima, noćni život je praktično ukinut, vlasti su počele sa zatvaranjem restorana i barova, a razlog je po svaku cenu sprečiti ponovni karatin.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...