AUSTRIJA POOŠTRAVA MERE: Sa laganog lokdauna prelazi na POTPUNO ZAKLJUČAVANJE! Narednih 20 dana BIĆE TEŠKO
Foto: Profimedia

galopirajuća stopa zaraze

AUSTRIJA POOŠTRAVA MERE: Sa laganog lokdauna prelazi na POTPUNO ZAKLJUČAVANJE! Narednih 20 dana BIĆE TEŠKO

Austrija -

Austrija je objavila danas da pooštrava mere zbog galopirajuće stope zaraze korona virusom, preusmeravanjem škola na onlajn nastavu i zatvaranjem prodavnica, osim onih koje prodaju neophodne namirnice.

Kancelar Sebastijan Kurc rekao je da su mere neophodne, jer Austrija u proseku nedeljno beleži 550 novih slučajeva zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika.

"Ako ne reagujemo, postoji veliki rizik da će broj i dalje rasti ili ostati na visokom nivou", rekao je Kurc novinarima u Beču.

Austrijski zdravstveni službenici nisu u mogućnosti utvrde izvor zaraze 77 odsto novih slučajeva, dodao je on.

foto: Profimedia

Od utorka će zemlja sa skoro devet miliona stanovnika uvesti ograničeni policijski čas, gradjanima će biti zabranjeno da izlaze iz kuće osim da idu na posao, u nabavku neophodnih namirnica, vežbaju ili pomažu ljudima kojima je pomoć potrebna. Delimično zaključavanje trebalo bi da bude na snazi do 6. decembra.

"Moja hitna molba za naredne četiri nedelje je: nikoga ne upoznajte. Svaki socijalni kontakt je previše", rekao je Kurc.

Pored restorana i objekata za zabavu, koji su zatvoreni skoro dve nedelje, vlasti u Austriji su naredile zatvaranje frizerskih salona, sportskih objekata i biblioteka.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober upozorio je da su mnogi medicinski radnici na ivici iscrpljenosti, rekavši da su nove mere za kontrolu infekcije "poslednja šansa da se zaustavi kolaps bolnica".

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track