UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA SNIMANJE AFERE IBICA KOJA JE UZDRMALA AUSTRIJU: Privatni detektiv pao u Nemačkoj, skrivao se u Berlinu
Foto: YouTube prtscr / Michael Trauer

NOVI DETALJI

UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA SNIMANJE AFERE IBICA KOJA JE UZDRMALA AUSTRIJU: Privatni detektiv pao u Nemačkoj, skrivao se u Berlinu

Austrija -

Nemačka policija uhapsila je glavnog osumnjičenog za snimanje takozvane afere "Ibica", usled koje je svrgnut vrh Slobodarske partije Austrije (FPO), ali i srušena austrijska vlada.

Radi se o privatnom detektivu Julianu H., koji se skrivao u Berlinu.

On je bio specijalizovan za industrijsku špijunažu i, uz jednog bečkog advokata, važi za Ť mozak ť plana oko videa Ť Ibica ť.

On je angažovao jednu devojku koja je glumila navodnu nećaku jednog ruskog milijardera, iznajmio je vilu u kojem je snimam sedmočasovni video materijal.

Na sastancima sa tadašnjim potpredsednikom FPO Johanom Gudenusom i navodne ruske milijarderke on je glumio prevodioca i pratioca.

I u Ť Ibica ť videu se pojavljuje, jer je stalno usmeravao razgovor na škakljive teme, kao što su donacije partijama.

Nakon godinu i po dana bekstva on je na osnovu evropske poternice uhapšen.

Odlučujuća za hapšenje bila je informacija od rumunske policije, pošto je, kako je dojavljeno iz Bukurešta Julian letom dospeo iz istočne Evrope u Berlin, gde se sakrio Hapšenjem glavnog osumnjičenog austrijska policija se nada da će sasznati i identitet devojke koja je glumila Ruskinju, kao i pre svega ko je finansirao snimanje tog materijala.

Tadašnji lider FPO i vicekancelar Hajnc-Kristijan Sstrahe bio je prinuđen u maju pre godinu dana da podnese ostavku na sve političke funkcije zbog sadržaja razgovora na Ť Ibica ť videu.

Naime, Sstrahe je Ruskinji nudio državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci uz zaobilaženje revizorskih vlasti.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track