VLADIKA ANDREJ AUSTRIJSKO-ŠVAJCARSKI: Patrijarh Porfirije je srećan izbor! Duh sveti ga je u ova teška vremena poslao našem rodu!
Foto: Youtube prtscr / Svetionik SrIt

poruka iz beča

VLADIKA ANDREJ AUSTRIJSKO-ŠVAJCARSKI: Patrijarh Porfirije je srećan izbor! Duh sveti ga je u ova teška vremena poslao našem rodu!

Austrija -

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej ocenio je da je izbor novog patrijarha Porfirija "srećan izbor".

Andrej je za katoličku novinsku agenciju "Katpres", ukazao da je novi patrijarh ekumenski otvorena i teološki visoko obrazovana ličnost.

Na dužnosti mitropolita zagrebačko-ljubljanskog on je, prema njegovim rečima, u proteklih sedam godina radio na pomirenju katolika i pravoslavaca, te delovao integrativno.

"Svim prisutnima je nakon izbora bilo jasno da je ovim izborom povezan odlučan i na budućnost orijentisan zadatak mira i pomirenja", kazao je vladika Andrej, koji je učestvovao u izboru patrijarha u Beogradu.

Inače vladika Andrej je u nedelju služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Save u Beču, prenevši vernicima vest o izboru novog patrijarha srpskog Porfiririja.

Episkop je pozvao na jedinstvo, ljubav i molitvu, na sve one vrline koje su potrebne čoveku hrišćaninu koji živi u crkvi.

"Izbor novog patrijarha Porfirija koga je duh sveti u ova teška vremena poslao našem rodu, potvrda su tog jedinstva i sabornosti na kome počiva Srpska pravoslavna črkva. Na nama je da uz novog patrijarha čija je uloga objedinjujuća, sačuvamo duh sabornosti i zajedništva", istakao je vladika.

Između ostalog je episkop pohvalio strpljenje i ljubav vernog naroda prema svojoj črkvi i očinski ih posavetovao da se pridržavaju mera koje propisuju nadležne vlasti kako bi na taj način pokazali brigu jedni za druge, a i izbegli zatvaranje hramova.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / Svetionik SrIt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track