Najnovije vesti

OSTAVKE I KRITIKE Austrijski zvaničnik razrešen dužnosti jer nije nabavio maksimalan mogući broj vakcina!
Foto: AP, Shutterstock

kurc: razlike u distribuciji cepiva unutar EU

OSTAVKE I KRITIKE Austrijski zvaničnik razrešen dužnosti jer nije nabavio maksimalan mogući broj vakcina!

Austrija

Visoki austrijski zvaničnik zadužen za narudžbu vakcina protiv kovida-19 u svojoj zemlji podneo je ostavku zato što nije nabavio sve doze vakcina koje su mu bile na raspolaganju dok je kancelar kritikovao razlike u distribuciji vakcina unutar EU.

"Klemens Auer mi je zatražio da ga razrešim dužnosti", rekao je danas austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober u saopštenju izdatom tri dana pošto je kancelar Sebastijan Kurc ukazao na nedostatak transparentnosti u procesu Evropske unije.

Ministar zdravlja je rekao da ga Auer nije informisao o mogućnosti nabavke dodatnih vakcina pored već obezbeđenih 31 milion doza, i to preko rezervnog kontingenta napravljenog od doza koje nisu povukle zemlje članice.

Odluka o ostavci usledila je pošto je ovog vikenda podignut ton između konzervativne stranke kancelara i njenih ekoloških partnera u koaliciji, koji drže ministarstvo zdravlja.

Kurc je u petak na konferenciji za novinare ukazao na nejednaku raspodelu vakcina između zemalja članica EU, optužujući neke zemlje da su iza kulisa dogovarale "ugovore" sa laboratorijama.

Češka, Slovenija, Bugarska i Letonija udružile su se da zatraže što hitnije pregovore 27 vođa EU oko "ogromnih" razlika u snabdevanju vakcinama.

Međutim, Evropska komisija je u subotu podsetila da su same države članice odlučile o različitoj raspodeli vakcina u zavisnosti od epidemiološke situacije i potrebama vakcinacije u svakoj državi.

Kako je navela Komisija, prema tom sistemu, ako neka država odluči da ne uzme vakcine koje su joj proporcionalno dodeljene te doze se redistribuiraju među drugim zainteresovanim državama članicama.

Partija Sebastijana Kurca OVP zatražila je ostavku Klemensa Auera, zamerajući mu što nije poručio maksimalan mogući broj doza u okviru tog mehanizma.

Do sada je 8,4 odsto od 8,9 miliona stanovnika Austrije dobilo prvu dozu vakcina, u odnosu na 18,3 odsto stanovnika Malte, zemlje na koju je austrijski kancelar ukazao, prema podacima agencije Frans pres na osnovu zvaničnih statistika.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...