OKRŠAJ U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU Novi kancelar najavio: Nastavljam politiku prethodnika Kurca! Opozicija pobesenela
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Uzavrelo u Beču

OKRŠAJ U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU Novi kancelar najavio: Nastavljam politiku prethodnika Kurca! Opozicija pobesenela

Austrija -

Novi austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg najavio je u parlamentu da će vlada pod njegovim rukovodstvom zadržati smernice njegovog prethodnika Sebastijana Kurca. Opozicija je u međuvremenu bila oštra prema novom i bivšem kancelaru.

Austrija, Austrijski Parlament
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Stalni fokus novog kancelara uključuje migracije, tržište rada, epidemiju Kovida-19 i proevropski stav. "Evropa je i dalje naš centralni referentni okvir i odlučujuća politička poluga za nas", rekao je austrijski kancelar, koji, poput Kurca, dolazi iz Austrijske narodne partije (OVP).

On je najavio da će ovog četvrtka posetiti Brisel, gde su planirani razgovori sa predsednikom Evropskog veća Šarl Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Austrija, Austrijski Parlament
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

"Ako danas imam poruku za sve vas, to je da je naša ruka pružena svima", rekao je on poslanicima, i koalicionim Zelenima i opoziciji.

U skoro desetominutnom predstavljanju vladinih planova, Šalenberg je rekao, prema austrijskoj novinskoj agenciji APA, da će ekonomska i socijalna poreska reforma biti srž rada austrijske vlade. Najavio je i nekoliko ulaganja u modernizaciju obrazovanja, istraživanje i digitalizaciju. Što se tiče tržišta rada, rekao je da se kladio da bi svi koji to mogu učiniti takođe trebali nešto da doprinesu. Što se tiče migracija i integracija, kancelarka je rekla da će "dosledno nastaviti naš put".

Austrija, Austrijski Parlament
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

U svom govoru nije pomenuo istragu protiv Kurac niti predstavio bilo kakve planove za borbu protiv korupcije u zemlji.

Poslanicima se obratio i vicekancelar i predsednik Zelenih Verner Kogler, koji je pomirljivo govorio prema koalicionoj Narodnoj stranci, a istovremeno ponovo branio austrijsko pravosuđe.

„Neka pravosuđe radi na nezavisnoj istrazi“, ponovo je pozvao vicekancelar. On je dodao da je dobro što pravosuđe nije dozvolilo da se na njega utiče, te da postoji zabluda da neke institucije ne treba kritikovati. Austrijska ministarka pravde Alma Zadić takođe je članica Zelenih.

Što se tiče smene na kancelarskom mestu, Kogler je izneo mišljenje da odluka svakako nije bila laka, ali je doneta brzo i u interesu države. Prevremeni parlamentarni izbori, prema njegovom mišljenju, ne bi bili dobro rešenje. On je podsetio da je usvajanje budžeta sada važno.

Austrija, Austrijski Parlament
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Oštro u parlamentu

Opozicija je kritikovala i Šalenberga i njegovog prethodnika Kurca u parlamentu. Šampion FPO -a Herbert Kickl smatra da se Šalenberg ne bi trebao usuditi držati lekcije u parlamentu. On je ocenio da je kancelar u svom prvom govoru već najavio kraj novog početka.

Predsednica austrijskih socijaldemokrata (SPO) Pamela Rendi-Vagner rekla je da je novi kancelar izgubio veliko poverenje prvog dana. Ona je dodala da su promene u austrijskoj vladi samo farsa, jer čak i prema njenim rečima, Kurc nastavlja da se povlači. Pozvala je kancelara da prestane.

Austrija, Austrijski Parlament
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Takvu preporuku kancelarki je dala i predsednica stranke Neos Beate Meinl-Reisinger.

„Držite se tirkiznog sistema i ne uspevate sa njim, ali nećemo vam dozvoliti da to učinite i sa državom“, rekla je ona.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track