KOLAPS SISTEMA PCR TESTOVA U AUSTRIJI: Nedovoljno kapaciteta za masovno testiranje, samo je u Beču situacija donekle bolja!
Foto: Shutterstock

pandemija

KOLAPS SISTEMA PCR TESTOVA U AUSTRIJI: Nedovoljno kapaciteta za masovno testiranje, samo je u Beču situacija donekle bolja!

Austrija -

Već u nedelju - kako prenosi "Hojte" - skoro svi državni menadžeri pominju nedostatak kapaciteta u laboratorijama za PCR testove.

Savezne države bi već obezbedile organizaciju (distribucija testova u maloprodaji, prijemnim stanicama), ali je savezna vlada potpuno zakazala u svojoj oblasti odgovornosti – kapacitetima za evaluaciju. Analiza uzorka trenutno traje mnogo predugo (govorimo o 72 sata do pet dana), što bi učinilo praćenje kontakata gotovo nemogućim.

Situacija se sada dramatično pogoršava, i predstavnici lokalnih vlasti tvrde da ne mogu da testiraju ljude na vreme.

Samo Beč ima poseban položaj. Sa "Alles gurgelt" i laboratorijom Lifebrain postoji pilot projekat koji dobro funkcioniše. „I, naravno, urbano područje takođe ima geografske prednosti“, rekao je zdravstveni službenik. Ostalih osam saveznih država bilo je vezano za tender Savezne agencije za nabavke .Obećani kapacitet od 17 miliona testova mesečno daleko je od zadovoljavajućeg. „Traje predugo, kako da tražimo kontakte kada je potrebno tri dana da dobijemo rezultat“, žale se savezne države.

„Savezna vlada nas je vezala za tender koji je dizajniran samo za najniže slučajeve. Sada je gotovo nemoguće da države izađu iz ugovora: „Pravno, ali pre svega u praksi, to je problem, jer se prebacivanje usred vrhunca četvrtog talasa teško može sprovesti bez potpunog otkaza. Samo uzorci stvarnih sumnjivih slučajeva idu u savezne države AGES, koje često mogu isporučiti tek nakon 48 sati", kaže insajder za Hojte.

Mnogima kojima je potreban rezultat testa na radnom mestu od uvođenja 3G pravila gledaju kroz prste. Alternativni predlog koji se čeka na rešavanje - brzi testovi na antigen i dnevne sobe dozvoljavaju potrebu za maskom FFP2 za osobe K2 - kaže ministar zdravlja Volfgang Mukstajn. Na društvenim mrežama, međutim, sve je više izveštaja o debaklu PCR testa.

Kurir.rs/Hojte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track