AUSTRIJA UKIDA TOTALNI LOKDAUN ALI NE ZA SVE: Brojne pokrajine ostaju na oprezu
Foto: Andrew Michael / robertharding / Profimedia

postepeno otvaranje

AUSTRIJA UKIDA TOTALNI LOKDAUN ALI NE ZA SVE: Brojne pokrajine ostaju na oprezu

Austrija -

Austrija će dozvoliti ponovno otvaranje brojnih aktivnosti, od prodavnica i pozorišta do restorana i frizera, kada ukine lokdaun u nedelju, saopštila je vlada danas, ali mnoge savezne pokrajine ostaju na oprezu i otvaraće se postepeno.

Nevakcinisani će ostati u lokdaunu, potvrdio je novi kancelar Кarl Nehamer.

"Za sve nevakcinisane pogođene činjenicom da su u lokdaunu, tu je jasna ponuda: možete izaći ako iskoristite priliku da se vakcinišete", rekao je Nehamer i dodao da je cilj lokdauna da se što više ljudi ohrabri da primi prvu dozu.

Odluka vlade podrazumeva prelazak sa jedinstvenih mera na nacionalnom nivou na specifične za devet pokrajina. Da stvar bude još više zbunjujuća, brzo otvaranje uključuje zapadne pokrajine Vorarlberg i Tirol, koje imaju najveću odnosno četvrtu incidenciju kovida-19 u zemlji.

"Neke pokrajine će delovati postepeno kako vreme bude odmicalo, a Burgenland, Vorarlberg i Tirol će odmah usvojiti nacionalnu odluku", rekao je guverner Tirola Ginter Plater na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kancelarom Кarlom Nehamerom i ministrom zdravlja Volfgangom Muekštajnom.

Karl Nehamer, Austrija, kancelar
foto: EPA/Christian Bruna

Forarlberg i Tirol su alpske austrijske savezne države koje u velikoj meri zavise od zimskog turizma. Hoteli širom Austrije zatvoreni su zbog zatvaranja, iako su ski staze ostale otvorene.

Neke pokrajine napuštaju stroge mere

Austrija je zatvorena pre dve nedelje zbog rekordnog broja slučajeva korona virusa. Infekcije su u međuvremenu pale, ali broj pacijenata na intenzivnoj nezi i dalje raste.

Vlada je obećala da lokdaun neće trajati duže od 20 dana, a taj period ističe u nedelju.

Gornja Austrija, koja je dugo bila najteže pogođena pandemijom i koja se graniči sa Nemačkom i Češkom, ostaje zatvorena do 17. decembra.

Prestonica Beč će samo nedelju dana nakon ukidanja nacionalnog lokdauna dozvoliti otvaranje kafića i restorana, a sve prodavnice i božićni sajmovi biće otvoreni u ponedeljak.

Austrijski mediji prenose da će u petak, 17. decembra, slično učiniti još tri savezne države i otvoriti samo hotele i restorane.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track