AUSTRIJA TOKOM BOŽIĆA I NOVE GODINE PRIVREMENO UBLAŽAVA LOKDAUN ZA NEVAKCINISANE: Smanjen broj zaraženih ali strahuju od omikrona
Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

praznično opuštanje

AUSTRIJA TOKOM BOŽIĆA I NOVE GODINE PRIVREMENO UBLAŽAVA LOKDAUN ZA NEVAKCINISANE: Smanjen broj zaraženih ali strahuju od omikrona

Austrija -

Austrija je u petak saopštila da tokom Božića i Nove godine privremeno ublažava lokdaun za one koji nisu potpuno vakcinisani protiv kovida-19 zahvaljujući smanjenju broja zaraženih.

"Božić bi trebalo još jednom da nam pokaže koliko je važan kontakt sa našim najdražima i koliko je dragoceno zajedničko vreme", rekao je ministar zdravlja Volfgang stva Wolfgang Mikštajn.

Austrija je bila prva zemlja u zapadnoj Evropi koja je prošlog meseca ponovo uvela lokdaun - četvrti od početka pandemije - jer je broj zaraženih dosegao rekordne nivoe.

Ta mera dovela je do novih uličnih protesta, podseća Hina.

S obzirom na to da je od tada broj slučajeva naglo pao, vlada je prošlog vikenda ublažila potpunu blokadu, ali je zadržala ograničenja za nevakcinisane i namerava da uvede obaveznu vakcinaciju od februara.

"Proteklih nedelja stekli smo prednost koju želimo da iskoristimo. Želimo da je iskoristimo da odvojimo trenutak za pauzu tokom Božića i prisetimo se onoga što je stvarno važno", rekao je Mikštajn novinarima.

Uprkos sezonskom opuštanju, austrijska vlada, kao i druge u svetu, priprema se za eksploziju infekcija zaraznijom omikron varijantom.

Do sada je registrovano 75 slučajeva omikrona.

Iako nevakcinisani Austrijanci mogu da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva, u periodu od 24. do 26. decembra i 31. decembra će im bidi dozvoljeno da se pridruže okupljanjima od maksimum 10 osoba, rekao je Mikštajn.

Rano zatvaranje za sektor ugostiteljstva biće ukinuto u novogodišnjoj noći, dodao je on.

Mikštajn je odbio da kaže da li će Austrija uvesti još jednu potpunu blokadu u januaru zbog omikrona, ali je rekao da ta zemlja dve do tri nedelje zaostaje za Danskom i Britanijom gde je situacija zabrinjavajuća.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track