OD NACISTA SU POBEGLI U JUGOSLAVIJU ALI SU JOJ IPAK POBILI CELU PORODICU: Gertruda Presburger preminula u 94. godini u Austriji!
Foto: Youtube prtscr / other views

preživela aušvic

OD NACISTA SU POBEGLI U JUGOSLAVIJU ALI SU JOJ IPAK POBILI CELU PORODICU: Gertruda Presburger preminula u 94. godini u Austriji!

Austrija -

Gertruda Presburger koja je preživela Holokaust, a poznata postala tokom predsedničke kampanje u Austriji 2016. godine umrla je u 94. godini.

Presburger je umrla nakon duge bolesti, izjavila je njena porodica za austrijske medije.

Ona je rođena i odrasla u Beču, a ćerka je stolara. Njena porodica je iz judaizma u katoličanstvo prešla ranih 1930-ih, ali su i pored toga bili žrtve nacista kada je Nemačka anektirala Austriju 1938. godine.

Nakon što je Gestapo uhapsio i mučio njenog oca, navodno zbog političkog aktivizma, porodica je pobegla u Jugoslaviju, a zatim u Italiju.

Porodica je 1944. uhvaćena i deportovana u nacistički logor Aušvic u Poljskoj, gde su ubijeni njena majka i dva mlađa brata. I njenog oca su ubili nacisti.

Presburger se vratila u Beč posle rata, ali u početku nije pričala o svom iskustvu tokom Holokausta.

Poznata široj publici je postala 2016. godine kada se za vreme predsedničke kampanje obratila mladim Austrijancima video porukom u kojoj ih je upozorila na poniženja i isključenje manjina usred retorike krajnje desnice. Video je pogledan i deljen nekoliko miliona puta.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / other views

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track