SMRTONOSNI ZIMSKI SPORTOVI: U tri lavine u Austriji za dva dana poginulo osam planinara
Foto: Profimedia / AFP

austrija

SMRTONOSNI ZIMSKI SPORTOVI: U tri lavine u Austriji za dva dana poginulo osam planinara

Austrija -


U tri lavine u severnoj Austriji u proteklih 48 sati poginulo je osmoro ljubitelja zimskih sportova.

Četvoro Šveđana i njihov lokalni vodič poginuli su u petak u pokrajini Tirol, u regiji Spis, na granici sa Švajcarskom.

Švedski državljani kretali su se van staze u pratnji planinskog vodiča kada je iznad njih počela 400 metara široka snežna lavina, piše Hina.

Jednog člana grupe sneg je samo delimično zatrpao pa je uspeo mobilnim telefonom da pozove prijatelja u Švedskoj koji je potom obavestio osobu koja je takođe putovala sa grupom, ali tog dana nije bila na planini. Odmah su obaveštene spasilačke službe i 42-godišnji Šveđanin je preživeo.

Vlasti su danas saopštile da je juče u lavini poginula još jedna osoba na planini Knudelkopf, u pokrajini Vorarlberg. Sneg je zatrpao muškarca dok se sa grupom kretao van pripremljenih planinskih staza.

Premda su ostali iz grupe uspeli brzo da ga izvuku iz snega i krenu sa reanimacijom, muškarac je preminuo. Policija još nije objavila odakle je poginuli muškarac.

U trećem nanosu lavine poginule su dve osobe stare 60ak godina. Pronađene su mrtve nešto posle ponoći u tirolskom Vildšonau.

Austrijske vlasti upozoravaju da u brojnim planinskim područjima postoji ogromna opasnost od lavina. Na listi od 5 stepeni,k sva ta područja su na 3 stepenu opasnosti.

Zbog snega koji je napadao u četvrtak i petak samo u Tirolu je evidentirano više desetina lavina, stoji u objavi austrijskog sistema upozorenja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track