DOSTA IM JE FAŠIZMA Austrijske vlasti u Blajburgu uklonile ustaški grb s prvim belim poljem!
Foto: Wikipedia

ODLUKA U KORUŠKOJ

DOSTA IM JE FAŠIZMA Austrijske vlasti u Blajburgu uklonile ustaški grb s prvim belim poljem!

Austrija -

Prema rešenju o zapleni od 20. aprila ove godine, lokalne vlasti Völkermarkta u austrijskoj saveznoj pokrajini Koruškoj, uklonile su sa spomenika na Blajburgu ustaški grb sa prvim belim poljem.

Večernji list je dobio nezvaničnu potvrdu lokalnih vlasti da je grb uklonjen. Navode da je vlasnik spomenika imao rok od četiri nedelje da sam ukloni grb sa spomenika, što nije učinio. Kako kažu Austrijanci, na rešenje o zapleni grba sa spomenika na Lojbaškom polju, koji je u vlasništvu Počasnog blajburškog voda, kao i zemljište na kojem se spomenik nalazi, vlasnik ima pravo žalbe, odnosno na pokretanje upravnog postupka. Austrijski izvor je rekao da je tekst na hrvatskom jeziku na spomeniku: "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci" uklonio sam vlasnik spomenika i da će navodno staviti novi.

Spomenik je, inače, u Blajburgu postavljen 1987. godine. Odbor za unutrašnje poslove Nacionalnog saveta austrijskog parlamenta sredinom marta je od ministra unutrašnjih poslova Austrije Gerharda Karnera zatražio službenu zabranu održavanja programa komemoracije u Blajburgu što je i učinjeno.

Austrijske nove odredbe vezane uz komemoraciju u Blajburgu su jasne - dopuštena je samo misa i sećnje na mrtve, sve ostalo je zabranjeno. Zbog toga će centralna komemoracija s polaganjem venaca i molitvom biti 13. maja na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoju, nakon čega je predviđena sveta misa u Udbini. Kurir.rs/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track